10.02.2024.

09:45

Foto: jugmedia.rs

Srbija

Na jugu Srbije je pečenka, na severu ludaja! A kad je seme s Islanda, kako se zove?

Svake sezone ima pečenku odličnog kvaliteta, a ove je ponudio kupcima čak i sortu sa Islanda. 

- U pakovanju koje sam kupio za 6.000 dinara bilo je ukupno 250 semenki. U jesen sam sa svakog korena dobio po dve pečenke koje su težile u proseku od 5 do 7 kilograma - priča Dane za Jugmediu.

Ovu vrstu pečenke on je proizveo na svom imanju pored Južne Morave gde dominira peskovito zemljište. Pre setve zemljište je dobro obradio mehanizacijom, bacio neophodne količine đubriva i instalirao sistem za navodnjavanje kap po kap i rezultati u berbi nisu izostali.

- Iznenadio sam se kada sam video da su sve semenke nikle i da na svakom korenu ima po dva zametnuta ploda. U vreme suše svoje je odradio i sistem kap po kap tako da sam na kraju dobio sočne i zdrave plodove - hvali se Dane.

Informer

Zbog ovakvog načina proizvodnje on je mogao da obavi berbu već 1. oktobra. Sve ubrane pečenke je držao na suncu ispred kuće mesec dana da bi se oslobodile suvišne vlage, a kada su počeli mrazevi uneo ih je u podrum.

Prve plodove izneo je na pijacu početkom novembra.

- Bio sam iznenađen, ove pečenke su toliko slatke i ukusne da ne treba da se dodaje ni gram šećera - priča Dane. 

Kada su je probale i njegove mušterije, počeli, su, kaže, da dolaze skoro svake subote.

- Nadam se da ću do proleća prodati sve što imam, a neki su me već pitali da im dam i seme od ove nove sorte - dodaje Dane. 

Ljudi na jugu Srbije kažu da je pečenka, na severu je zovu ludaja, u ostatku Srbije jedu je kao tikvu, a za ovu s Islanda, znaju samo da je slatka, pričaju prodavci na pijaci.