12.02.2024.

15:02

Foto: printscreen RTS

Srbija

Znate li šta je "kibic fenster" ! Sve vidiš, a tebe niko! Ko je ovo imao, bio je bogat čovek!

A znaju li svi šta su kibic fensteri? Imaju veze sa radoznalom prirodom da sve vide, a da njih niko ne vidi. Danas je to lako, uz pomoć društvenih mreža. E, nekada su za tu namenu služili kibic fensteri - istureni prozori na kućama, napravljeni tako da se sa njih može posmatrati - "kibicovati" mnogo više nego sa običnog prozora.

Možeš sve da vidiš, a da tebe ne primete. Iz tog razloga, nekada su bili posebno važni za dame, kako mlade koje žele da se udaju, tako i one starije koje su želele da znaju šta se sve dešava "po sokaku".

Informer

Za ovu reč, kako prenosi RTS ne postoji pandan u srpskom jeziku, a nekadašnje osmatračnice sokaka, važile su za statusni simbol imućnijih porodica.

- Njihova pojava vezuje se za pojeftinjenje stakla kao materijala pošto je poznata činjenia da se u austrougarskoj plaćao porez po broju prozora. Kibic fensteri su bili i simbol imućnosti predstavljali su određeni status, ali i odraz majstorstva jer su se oni razlikovali po svojoj veličini, formi i strukturi tako da je bilo i raskošnih primeraka - navodi Stefan Mavrović, kustos gradskog muzeja u Vršcu. 

Kasnije su ih "prisvojili" i paori koji su želeli da se predstave kao bogati domaćini. Služio je i da supruga na vreme spazi domaćina i istrči da mu otvori kapiju a devojkama za diskretnu "špijunažu" momaka. 

Kibic fensteri nekada su bili i ponos stolara koji su učili zanat i čuvali tradiciju. 

Livijus Gajta iz sela Markovac, napravio je, kaže, više od stotinu ovakvih prozora kojima se i danas ponosi. 

Informer

Poslednji majstor za kibic fenstere - Livijus Gajta

Tačno je, jedan od najvažnijiih statusnih simbola krajem 19. veka, danas su zamenili PVC stolarija, roletne, video nadzori...

Zato u Vršcu pokreću inicijativu da preostale kibic fenstere sačuvaju kao kulturno blago jednog vremena...