12.02.2024.

17:45

Foto: printscreen Tv Plus

Srbija

Baterije budućnosti stižu kod nas! Prave se od aluminijuma, a đaci u Kruševcu već se upoznali s tehnologijom

- Okupili smo učenike iz Građevinske, Ekonomske, Hemijske, Medicinske škole i iz Gimnazije, koji za zadatak imaju da naprave svoju prvu ekološku bateriju u cilju održivog razvoja i da nauče na koji način da koriste ekološke izvore energije u budućnosti – kaže Olivera Kolarić, predsednica Udruženja biologa.

Informer

Interaktivno predavanje održano je u u amfitetaru Akademije Kruševac - odsek tehničko-tehnoloških studija, a sve sa ciljem, kako kažu, da se budućim akademskim građanima promovišu oblasti najvažnije za razvoj čitavog društva – ekologija i obnovljivi izvori energije.

Aluminijum-vazduh baterije su baterije budućnosti, kazala je ovom prilikom dr Aleksandra Rakić sa Fakulteta za Fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. Kako je navela, njen značaj biće u punom potencijalu prepoznat u skorijoj budućnosti.

Informer

- Baterija je jako važna zato što se koristi aluminijum koji je lako dostupan i koji potpuno može da se reciklira kada se potroši. Već se prototipi nekih automobila napajaju ovom baterijom, ali mora da se pojednostavi proces kako bi mogao, recimo na benzinskim pumpama da stoji komad aluminijuma i kada se potroši aluminijum da se samo ubaci novi komad, potrošeni da ide na reciklažu, a taj novi da se odmah koristi bez punjenja i čekanja – objašnjava dr Rakić za televiziju Plus

Ono što je velika prednost ovakve baterije jeste i ekonomičnost.

- Sa jednim komadom metala, potencijalno biste mogli da prođete 1.500 kilometara. Dakle, da odete na duže putovanje, tamo koristite auto i vratite se nazad. Trenutno se neki spejs-šatlovi napajaju ovakvim baterijama – dodala je dr Aleksanda Rakić.

Danijela Simonović, koja je u ime Prve tehničke škole inicirala ovo predavanje u njemu vidi i priliku za karijerni razvoj, jer je predavač, dr Aleksandra Rakić svoje prve karijerne korake napravila baš ovde.