13.02.2024.

07:20

Foto: B. I.

Srbija

Četvoro dece živi u 20 kvadrata sa slepom bakom! Komšije se udružile i kupile im kuću!

Svoju sudbinu, kažu, nikome ne bi poželeli ali se najstarija Dženeta (20) trudi da koliko god može zaradi dinar više za braću Dženana, Edisa i Denisa, iako su korisnici dečje i socijalne pomoći.

- Živimo svi u ovoj jednoj prostoriji. Imamo tri kreveta. Primamo pomoć, nana je slepa, pa pomažemo i njoj. Po profesiji sam kuvarica ali nisam zaposlena - kaže Dženeta. 

Najbliže komšije im pomažu koliko su u mogućnosti i saosećaju sa njihovom pričom.

Informer

- Tuga. Deca su sama, roditelji umrli od bolesti. Nemaju čestito ni kupatilo, gotovo ni da se okrenu u toj sobici - kaže jedna komšinica. 
Baka Muša ne bi želela da deca odu u dom za nezbrinutu decu, a Centar za socijalni rad je još u postupku određivanja staratelja dece, a to će, izvesno je biti njihova tetka.

Dobri ljudi iz multietničke sredine kakva je Prijepolje pokrenuli su akciju za kupovinu kuće Preljevićima. Sve je krenulo od jedne objave na društvenim mrežama za pomoć ovoj petočlanoj porodici, iz Brodareva, a najveći deo sredstava donirali su zemljaci koji žive u inostranstvu.

Informer

Za svega nedelju dana, prikupljeno je dovoljno novca i kupljena kuća za ovu porodicu u naselju Kolovrat, u koju će se nakon detaljne rekonstrukcije Preljevići useliti i započeti novi život.
         

- Isplatili smo kuću u vrednosti od 20.000 evra a ukupno smo prikupili oko 37.000. Iskoristićemo novac u opremanje i rekonstrukciju i nadamo se da će to biti završeno što pre - kaže Armin Mujezinović.