15.02.2024.

07:45

Foto: eparhija-sumadijska.org.rs

Srbija

Moderna Srbija rođena je ovde! Istog dana kada i prvi teatar!

Nepune dve decenije kasnije, na ovom mestu, ustavopisac, Dimitrije Davidović, uzdigao je Srbiju, od zaostale zapadne turske provincije do napredne evropske države.
U porti crkve Silaska Svetog duha na apostole, deputati Narodne skupštine doneli su najprogresivniji ustav u onog vremena.
- Bilo je to vreme kada je Srbija ustajala. Vreme kada je iz Kragujevca u Evropu 19. veka krenuo liberalizam i zakoni koji su bukvalno predstavljali početak nekog novog sveta - kaže Bojan Pavlović, direktor Turističke organizacije Kragujevca.
- Sve je ovde počelo prvo, ali ono najvažnije je Sretenjski ustav- zaključuje Pavlović i dodaje da se moderna Srbija rađala u Kragujevcu.
Paralaleno sa donošenjem Sretenjskog ustava Veliki Miloš je znao da se država gradi tako što se grade institucije kulture.

Informer

- Srbija se rađala sa kulturom. Miloš je znao da prepozna prioritete. Pre manje, više dvesta godina, knjaz Miloš Obrenović, podržao je nešto što ni sam nije razumeo, ali je prepoznao kao važno za rađanje moderne, evropske države - kaže Vojo Lučić, producent prvog srpskog pozorišta.
- Sretenje nije samo rođendan moderne srpske države, to je i rođendan svih nas koji smo porasli na daskama koje život znače. Srbija može biti ponosna jer je verovatno jedina država na svetu koja se u pravom smislu reči rodila istog dana kad i njeno pozorište - kaže Lučić.