19.02.2024.

20:15

Foto: B. I.

Srbija

Zmije vrebaju! U zlatiborskom selu stradala ovca od ujeda! Meštani u čudu!

Stado Petra Ćirovića, ostalo je bez jedne ovce usled ujeda zmije otrovnice. Dva dana se mučila.
- Uveče, kada smo namirivali stoku, primetili smo da sa ovcom nešto nije u redu, izdvajala se od ostalih i najviše ležala. Čim smo joj prišli, supruga i ja, videli smo otok na vimenu, a zatim i mesto ujeda. Sve nam je odmah bilo jasno, osim otkud zmija u februaru? Ali usled ovakvih dnevnih temperatura, koje ne priliče zimi, ni to nije čudno - priča nam Petar.

Informer

U nadi da spasu i izleče ovcu, odmah su pozvali veterinara, koji je ubrzo i došao i pokušao da joj pomogne. 
Drugi dan nakon susreta sa otrovnicom uginula je u štali.

- Trudili smo se da joj pomognemo da preživi, ne bi li se izborila sa otrovom i ponovo stala na svoje noge. Ali na žalost...! Teško seljak podnosi gubitak bilo kog grla stoke, jer se sa njima srodi, isto kao i sa ljudima - objašnjava Ćirović.

Ta ovca se skoro ojagnjila, a domaćini kažu da je sreća u nesreći da je jagnje počelo pomalo da jede žito i sitno seno.
Po pretpostavci domaćina, ovcu je dok je pasla tek po neku, nedavno izniklu travku, na bregu, nedaleko od kuće ujela zmija, ili je ovca neoprezno legla na nju, pa se zmija samo - odbranila. Ćirovići je nisu videli, ne znaju o kojoj je otrovnici reč, ali su ovih dana posebno oprezni.

Ne pamti se zmija u februaru...

Ni najstariji žitelji planinskih sela pod Murtenicom ne pamte da je ikada zmija u zimskim mesecima nanela ovakvu štetu. Čude se svi meštani sela i pitaju se, kakav li je to znak ?
Pre dve godine, na Sretenje, zmija se pojavila u selu Miševići na Zlataru, i to na snegu, a ove godine planinari su ih nedavno viđali i na Torniku.