19.02.2024.

11:40

Foto: Informer/ I. J.

Srbija

(VIDEO) Znate li koji je pasulj najpoznatiji kod nas ? Profesor Novaković ga sprema po receptu starom više od 120 godina

U ovom delu Srbije, mnogi su se uverili, nema boljeg koji sprema pasulj i to po receptu starom više od 120 godina, baš onako kako se vojnički pasulj kuvao tokom Prvog svetskog rata. 

Novaković koristi pasulj koji nazivaju "kaljavi", šareni ili braon, ali je najpoznatiji kao "kaljavko". On je, priča nam, održao srpske ratnike, jer je, pored popare, zbog izuzetne hranljivosti, bio glavno jelo koje su vojnici svakodnevno konzumirali.
- Najvažnije je da pasulj preko noći bude potopljen u vodi najmanje 12 sati. Može da se priprema sa junećim mesom, sa suvim kobasicama ili suvim kostima ili sa suvom slaninom – kaže Novaković.

Informer

Za 20 osoba potrebno je kilogram pasulja u koji se doda najmanje pola kilograma crnog luka, 50 grama belog luka, a peršun, celer, paškanat i šargarepa dodaju se u količini od 100 do 200 grama. Prvu vodu, u kojoj se pasulj kuva sa lovorovim listim, treba prosuti.
- Pošto tokom kuvanja voda isparava i da bi količina skuvanog jela bila dovoljna za 20 osoba, potrebno je 10 litara vode. Da bi pasulj bio kao onaj koji je kuvan u Prvom svetskom ratu, ne treba da se koristi masna zaprška, već hladna ili takozvani "klajster" koga čine brašno i voda. Pasulj se na kraju začini. Ja pravim mešavinu od 17 začina da bi bio ukusniji – otkriva Novaković recept za vonjički pasulj.

Kuvao za 1200 ljudi

U kasarni u Gospiću, gde sam služio vojsku, kuvali smo po 60 kilograma pasulja u 6.000 litara vode, kaže Novaković. 


On ga je prvi put kuvao u kasarni u Gospiću u kojoj je služio vojsku pre 38 godina.
- U kasarni je bilo 1.200 vojnika, a pasulj se kuvao za 600 do 700 vojnika. Pasulj bi se prvi razgrabio, pa bi ostalim vojnicima preostala druga jela. Kuvali smo po 60 kilograma pasulja u 6.000 litara vode! Koristili smo ogrome parne kazane, kapaciteta 400 litara. Tamo sam usavršio ne samo ovo, već i druga jela. Vojnički pasulj sam 87 dana pripremao i za 400 vojnika koji su tokom NATO bombardovanja bili stacionirani na Crnom vrhu. Od dva jela, jedno je uvek bilo vojnički pasulj – seća se Novaković.