21.02.2024.

11:40

Foto: B. I.

Srbija

Tužna sudbina keruše Lene! Gazda se odselio, a ona i dalje čuva kućni prag!

Lena je danima sklupčana ležala na pragu kuće u kojoj je, koliko do juče živeo i njen vlasnik. Noćima se oglašavala lavežom, da li tugujući ili ljutito, tek deda Vidomir Kojadinović (74) znajući da su se njene gazde, a njegove komšije, odatle otišli, zaključio je, da ona neće da napusti kuću u Mokroj Gori.
Prolazeći sokakom, prvo joj je prišao, pomazio je, a ona mu uzvratila pažnju umiljatim pogledom. To ga nije ostavilo ravnodušnim, pa joj je doneo hranu, i tako je počelo njihovo prijateljstvo.

- Prazne se domaćinstva i u ovom kraju, a tome je svedok i moja Lena. Pripitomio sam je, hranim je, družim se sa njom. Životinja je kao i čovek, voli pažnju - tvrdi Vidomir, deda Vide.

Informer

U prvo vreme, on je svaki dan odlazio do domaćinstva koje je čuvala Lena, tu je obilazio, donosio hranu... Sada ju je prisvojio i odneo svojoj kući, pa mu je pored njegovog psa, i Lena kućni ljubimac.
- Vrlo je umiljata, pustim je da uđe i unutra, neće da pravi nered. Naročito je zanimljivo kad mi unuci dođu iz Užica, oni se igraju sa njom, pa je i njihova miljenica - priča Vide.
Kaže da Lena svakodnevno odlazi i do svoje stare kuće.

- Obiđe, onjuši prag, pa se opet vrati. Pravi čuvar - dodaje Vide.

Informer

Ovaj vitalan domaćin hrabro gazi osmu deceniju, i dnevno, kaže, prepešači oko šest, sedam kilometara preko Mokre Gore. Tim putem u stopu ga prati i keruša Lena, njegov nov prijatelj.