22.02.2024.

15:29

Foto: Foto: Privatna arhiva

Srbija

Alpinista iz Župe spasao majku i dete iz mećave u Bugarskoj! Bili su prestrašeni, zaglavljeni ispod ski staze...

O ovom dramatičnom događaju Vlada priča posle nekoliko dana, i dalje uzbuđen ali i zadovoljan što se još jedan njegov planinarski pohod uspešno završio.

- Svaki zimski uspon je poseban doživljaj. Tako je i uspon na najviši vrh Balkana, na planini Rila, u Bugarskoj protekao bezbedno uz savršenu organizaciju. Vreme nam je bilo naklonjeno oba dana, vedro i sunčano, samo da se poželi - počinje priču. 

S obzirom na to da mu ovo nije bio prvi put na ovoj planini, Vlada je, kaže, bio i jedan od vodiča ekipi planinara iz Beograda.

Informer

- Sve je bilo u najboljem redu, čak je jedan dečko iz grupe zaprosio svoju devojku na samom vrhu, ali pri povratku nazad, vreme je počelo da se menja - sneg, vejavica, smanjena vidljivost. Dobili smo vest da su u tom nevremenu nestali žena i njeno dete, skijaši. Nas trojica planinara iz grupe, odložili smo svoje planinarske rančeve, poneli sa sobom prvu pomoć i krenuli u potragu - nastavlja Vlada. 

Posle sat vremena, na nekih 250 metara ispod jedne ski staze, zatekli su majku sa detetom zaglavljene u dubokom snegu. 

Informer

- Bili su preplašeni, a dečak je plakao. Posle provere da nisu bili povređeni, izneli smo dečaka i njihove skije na bezbedno i eto, na kraju se sve lepo završilo - skromno priča Vlada.

Planinarenje je kaže za Nezavisne narodne novine Rasinskog okruga zavoleo kao dete i sad mu pomaže da održava kondiciju, upoznaje krajeve i nove prijatelje.

Ovaj put na najviši vrh Balkana, Musalu ( 2.925 m) pamtiće i po prelepom izlasku sunca. 

- To su prizori koji se pamte - zaključio je Vlada.