26.02.2024.

10:20

Foto: Informer TV prntscreen/M. O.

Srbija

Ova haljina vredi bogatstvo! Senka je zaustavila vreme svojom kreacijom!

Reč je zapravo o replici haljine sa čuvene slike. Nalazi se u foajeu kikindskog Narodnog pozorišta, a delo je krojačice Senke Udicki.

Tokom decenije i po stvaranja u kikindskom Narodnom pozorištu, Senka je nebrojano puta oduševila publiku svojim radovima, ali posebnu pažnju, sa velikim pravom, privukao je njen rad na replici plave haljine sa belom bluzom, crnom mašnom i čipkom - baš kakvu je nosila "devojka u plavom" na slici Đure Jakšića.

Informer

- Napravili smo repilku da bismo oživeli Milu i njenu haljinu, kao i epohu tog vremena, romantizam, da bismo publici predstavili kako to izgleda kada se u pozorištu stvara - priča Senka Udicki, krojačica Narodnog pozorišta u Kikindi za RTV.

Informer je već pisao o životu "molera" i tada mladog pesnika Đure u Kikindi. U jednom kikindskom sokaku postojala je kafana "Kod belog krsta", gde je često boravio i kog je služila Emilija Mila Popović, u koju se zaljubio. Ona je kasnije otišla u Novi Sad, a on je bio potpuno razočaran. Tada je nastala slika "Devojka u plavom", a potom i pesma "Mila'' - "Ana toči, Ana služi, al' za Milom srce tuži..."

Haljina je rađena za posebnu priliku – obeležavanje godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, pa otuda i potreba za potpunim savršenstvom.

Informer

- Trudili smo se da napravimo repliku po slici, ali smo imali samo gornji deo. Mnogo mi je pomogla koleginica Irena Virag,koja je sada u penziji, tako da smo to uradili zajedničkim snagama. Izbor materijala je bio dosta komplikovan, pošto smo želeli da napravimo haljinu u okviru budžeta koji smo imali. Trebalo nam je dosta svile, ali smo ipak uspeli - dodaje Senka Udicki.