25.02.2024.

08:20

Foto: S. K.

Srbija

(VIDEO) Kobaja za Ginisa! 2 kilometra i još 40 metara: Pojeli za dan!

Tačno u podne, u subotu, u pratnji majstora mesara, dovežena je u traktorskoj prikolici u centar ovog bačkog mesta za koje se nadaleko čulo baš po kobasicama.

Tradicionalno je presečena i vrlo brzo razgrabljena po ceni od 800 dinara za metar!

Informer

Na otvaranju manifеstacijе, osim prеdsеdnika opštinе Srbobran Radivoja Dеbеljačkog i prеdsеdnika Udružеnja "Kobasicijada" Turija Žеljka Popića, govorio jе i pomoćnik ministarkе poljoprivrеdе, iz Sеktora za ruralni razvoj, Alеksandar Bogićеvić.
– Konzumirali smo nеkе od proizvoda i mogu da kažеm da su ovdе najboljе kobasicе na svеtu, a bogami i najdužе, ako jе vеrovati Ginisu – rekao je Bogićеvić.


Lep i pretežno suv dan išao je na ruku organizatorima, pa je Turija bila prepuna posetilaca iz svih delova Vojvodine, ali i drugih gradova Srbije. 

Informer

- Uživam da se "muvam" među štandovima prepunih raznih đakonija, kupio sam nešto kobasica, ali i pola kile čvaraka, iako im je cena paprena, više do 1.600 dinara za kilogram – rekao nam je Mića Nikolić iz Mladenovca.
Tradicionalno je održano i takmičenje u pravljenju sveže kobasice. Takmičilo se 12 ekipa, a prvo mesto su osvojili domaćini iz ekipe ZZ Turija. Drugo mesto pripalo je gostima iz Slovenije, ekipi iz Sevnice "Društvo Salamarjev" ,dok je treće mesto pripalo kombinovanoj ekipi iz Srbobrana i Turije "Tečina crvena deca".

- Dva posto soli, pola posto bibera, paprika po ukusu i jedan češanj bela luka po kili i to je sve! Važno je da se dobro izmeša i da se dobro, tvrdo nadene - otkrio je tehniku pravljenja kobasice Trivun Davidov iz Turije.

U brzom jedenju kobasica pobedio je Ivica Pandžić iz Starog Žednika.