27.02.2024.

08:10

Foto: Foto: Opština Temerin

Srbija

Znate li gde se nalazi najduža srpska ulica? Čak četiri poštara u jednoj smeni ovde raznose poštu! Ima više od 800 kućnih brojeva!

Međutim, najduža ulica u našoj državi nije ni u Novom Sadu niti u Beogradu, već spaja Bački Jarak i Temerin!

Novosadska ulica dugačka je 12,5 kilometara, ima više od 800 brojeva i prolazi kroz dva naselja. Tu je, pod različitim imenima skoro dva i po veka, čak je jedno vreme nosila naziv tovariša Staljina, a do raspada SFRJ, kao najduža morala je da nosi ime "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", Maršala Tita.

- Temerin i Bački Jarak deli samo tabla sa nazivom mesta. Ime ulice ostaje isto i kad se pređe u drugo mesto zamišljenom međom, a kućni brojevi, od table se "broje"ispočetka. Кada se dolazi iz Novog Sada, prvo se ulazi u Bački Jarak koji ima 142 kućna broja. Sa ulaskom u Temerin, brojevi kreću od 2 do 694. Ova ulica je sigurno jedinstvena u Srbiji po tome što čak četiri poštara u svakoj smeni rade u njoj - objašnjava za Informer meštanin Temerina.
On kaže da su svi navikli na ulicu i brojeve, kao i da svako zna iz koje je kuće u Novosadskoj ulici, jedino se dešavalao da namernici promaše broj na koji treba da odu.

Informer

Međutim, osim kurioziteta da žive u najdužoj ulici u Srrbiji, mnogim žiteljima je svega preko glave i pitaju nadležne zašto se ovo zove Novosadska ulica, umesto Novosadski magistralni put.
Braćni par Gatarić ovde živi više od 40 godina, na ulazu u Bački Jarak iz Novog Sada, a glava porodice kaže da je uveren da je njihova ulica najprometnija i najbučnija u Vojvodini.


- Protok šlepera se ne može izračunati, a već godinama se priča o zaobilaznici za kamione - kaže gospodin Gatarić.
Sasvim je zanimljivo da je u ovoj ulici u prošlosti bila stanica za poštanske kočije iz Beča, koje su potom nastavljale svoje putovanje ka Temišvaru ili Petrovaradinu i Brašovu.

Novosadsku ulicu krase i verski objekti, pravoslavni hram Uspenja Presvete Bogorodice i Hram Svetog velikomučenika Georgija, kao i Rimokatolička crkva Svete Rozalije i katolička vikarija Lurdske Gospe. U njoj je i centar grada sa opštinom, Kulturnim centrom i drugim sadržajim.