29.02.2024.

07:20

Foto: Foto: Ministarstvo kulture

Srbija

Ovde je živela porodica koja je dala dva svetska naučnika! Dogodine će to biti spomen-kuća na ponos Rumljanima

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić dogovorile su se da će obnova početi u aprilu, dok je drugi deo projekta planiran za iduću godinu, kada se obeležava 150 godina od rođenja Mileve Marić-Ajnštajn.

- Objekat će imati dve tematske celine: memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo svetski poznate naučnice, kao i na rad njenog rođenog brata Miloša Marića, takođe istaknutog naučnika, čiju su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja, kao i galerijski prostor namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma – navode čelnici opštine Ruma.

Informer

Mileva Marić je rođena u Titelu 1875. godine, a njena porodica se 1877. godine preselila u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu. Posle dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić u Železničkoj ulici 28 , koja je bila u privatnom vlasništvu, kuća je u septembru prošle godine prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu.
- Ovaj objekat zaista izgleda oronulo i ružno i radujem se tome što će naša naučnica svetskog glasa, koja je detinjstvo provela u toj kući, dobiti spomen-kuću kakvu zaslužuje. Ipak je Mileva Marić jedna od najznačajnijih žena Srpkinja u oblasti nauke- kaže za Informer jedna od meštanka Rume.
Inače, Mileva je u Rumi završila sa odličnim uspehom Srpsku osnovnu školu, kasnije i gimnaziju najpre u Novom Sadu,a zatim u Sremskoj Mitrovici. Bila je prva žena ikada koja je upisala matematiku i fiziku na tada prestižnom  Švajcarskom tehničkom univerzitetu.

Informer

U zajednici sa Albertom Ajnštajnom zvanično je bila 12 godina, a stupili su u brak 1903. godine. Posle razvoda živela je skromno, iako mnogi smatraju da je ona presudno doprinela čuvenoj teoriji relativiteta, koja se, kao i neka druga naučna dela kojima je doprinela, pripisuju samo Ajnštajnu.

Informer

Kuća Milеvе Marić Ajnštajn u Kisačkoj 20 u Novom Sadu, u kojoj je živela posle dolaska iz Rume, obnovljena je pre četiri godine. Zajedno sa slavnim suprugom Albertom, ona je porodično u Novom Sadu boravila u dva navrata, 1905. i 1907. godine.
Imali su dvoje dece, Hansa Alberta i Eduarda, koji su septembra 1913. kršteni po pravoslavnom običaju u Nikolajevskoj crkvi u Novom Sadu, a kako su zapisali hroničari tog vremena, decu Ajnštajnovih je krstio sveštenik Teodor Milić, a kumovao je dr Lazar Marković. Pre sinova, Ajnštaajnovi su dobili i kćer Elizabetu, koja je preminula odmah po rođenju.
Mileva Marić –Ajnštajn je preminula 1948. godine. u Cirihu, gde je i sahranjena.