03.03.2024.

09:00

Foto: I. I.

Srbija

Profesor živi u muzeju! Pre skoro vek i po to je bila kuća najmoćnijeg čoveka Pomoravlja!

Kako je veliki zaljubljenik u prirodu, a po obrazovanju istoričar umetnosti i arheolog, Pavličić se nije dvoumio kada je pre 15 godina odlučio da kupi staru kuću u selu Jovac.

- Jovčani su mi rekli da je to kuća poslanika i kuma kralja Milana Obrenovića, Nešice Milenkovića. Kuća je pravljena 1885. godine u moravskom stilu sa pet lukova. To je takozvana čatmara, napravljena od pruća i zemlje - priča Pavličić. 

Selo Jovac je u to vreme imalo status opštine, i bilo je poznato po svojim bogatim i moćnim ljudima.

Informer

- Kažu da je Milenković, kum kralja Milana bio najmoćniji. Uspeo je da prugu Beograd-Niš "skrene" preko Ostrikovca, sela koje je tada bilo povezano sa Jovcem. To je bila najveća "lakat" krivina na pruzi. Ispravljena je tek pre nekoliko godina kada je napravljen nadvožnjak kod Mijatovca. Tako su meštani ova dva sela ostali bez pruge – sa osmehom priča Pavličić.

Oronulu kuću je renovirao i obogatio predmetima koje je 50 godina skupljao na raznim mestima, a neki od njih potiču još iz 19. veka.

Njegovu etno zbirku čine keramika i grnčarija, deo rimskog vodovoda, čuveni srpski opanak od svinjske kože, brojne lampe iz različitih epoha, pegle, razboj, sedla, fenjeri…Kupovao ih je od seljana ili na buvljacima, a i danas voli da obilazi pijace i "otkriva" starine. 

KUPATILO S PROZOROM OD PRE 200 GODINA

Planira da svoj kompleks koji je otvoren za posete obogati i novim sadržajem.

- Pored kuće gradim etno kupatilo u steni od 17,5 kvadrata. Koristim kamen, cigle, daske od plafona starih kuća i sve što su moje komšije htele da bace ili da sagore u vatri. Najautentičniji je prozor koji sam jedva skinuo sa najstarije kuće u selu, građene pre dva veka. Vodu sam doveo iz bunara, u koji sam postavio potapajuću pumpu koja će pod pritiskom vodu da dovodi u kupatilo. Krov će biti kombinacija biber crepa i trske – kaže Pavličić.

Informer

Kada bude završio kupatilo, planira i letnjikovac za decu, da bi mališani vrtića i seoske škole, koji su njegovi česti gosti, imali svoj kutak u kome će realizovati razne radionice.

U prelepom ambijentu, koji odiše prohujalim vremenima, okupljaju se i gljivari, kao i njegovi prijatelji, a često im u "radne" posete dolazi i profesor kuvarstva Dejan Novaković koji za goste na starom "smederevcu" kuva razna jela, a omiljen im je vojnički pasulj. Dejan ga kuva na isti način kako se pripremao i za vojnike u Prvom svetskom ratu.