04.03.2024.

08:01

Foto: printscreen sothebys.com

Srbija

Najskuplja slika srpskog slikara prodata je za 530.000 evra!

Reč je o slici "Dva bašibozuka ispred kapije" koja je na aukciji umetnika orijentalista, održanoj u "Sotbiju" u Londonu 2018. godine, prodata za tri puta veću sumu od predviđene, čime je oboren rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike.

Početna cena "Dva bašibozuka pred kapijom", dela nastalog između 1887. i 1888. godine, nevelikog formata (43sa 50 centimetara), rađenog tehnikom ulja na drvetu, na aukciji za dela orijentalista bila je između 100.000 i 150.000 funti, odnosno 113.000 i 170.000 evra.

Informer

Kako je tada objavljeno na sajtu te čuvene aukcijske kuće, lot broj 15 prodat je za 465.000 funti ili oko 530.000 evra, i tako je višestruko oboren rekord koji je do sada držao Jovanovićev "Ukrotitelj zmija", koji je pre skoro dve decenije kupljen u njujorškom "Kristiju" za više od 168.000 evra.

Informer

Slika "Dva bašibozuka ispred kapije" pripada žanrovskim delima koja je Jovanović prodavao najviše u Engleskoj, mada su ih kupovale i druge galerije i kupci koji nisu bili u vezi isključivo sa ovom zemljom.

Visok iznos istoričari umetnosti tumače sve većom potražnjom za dela orijentalista među svetskim kolekcionarima.

Tako je na istoj aukciji orijentalista u "Sotbiju" ponuđeno  na prodaju 61 umetničko delo, a vrednost svih prodatih slika bila je čak 5.175.750 funti.

Samo jedno delo postiglo je veću cenu od Jovanovićevih "Bašibozuka" – slika "Rabat" ("Crvena kapija") Edvina Lorda Viksa koja je kupljena za 573.000 funti.

Ko je bašibozuk?

Od 5. marta u Konaku kneginje Ljubice publika će moći da vidi sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" koju je Narodni muzej nedavno otkupio na auciji u Londonu. 

Informer

Bašibozuci su bili česta tema Paje Jovanovića a za one koji ne znaju, po preporuci svog profesora slikarstva Leopolda Karla Milera, putovao je po Crnoj Gori i Albaniji da bi stekao neposredno i živo iskustvo. Smatrao je da je za vrhunsko slikarstvo neophodan neposredan kontakt s onim što se prenosi na platno.

Za one koje ne znaju, bašibozuk (tur.bez vođe) bio je pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije. Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Кurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja. Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda.

Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline, pljačkama i brutalnosti.