04.03.2024.

17:45

Foto: Foto: S. R.

Srbija

(VIDEO) Napravili most od špageta! Izdržao teret od 124 kila! Evo gde je sad

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje.

Takmičari su za gradnju mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije, a cilj je bio da takav most izdrži najveći teret!

Informer

To je ovoga puta pošlo za rukom ekipi Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, koja je postigla najbolji rezultat. Pobednički most je izdržao opterećenje od čak 124 kilograma.

U kategoriji u kojoj je ocenjivana izdržljivost, drugo mesto je pripalo Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a treće Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Informer

Najlepši most napravila je ekipa domaćina, studenti iz Novog Pazara

Pored izdržljivosti, ocenjivana je i estetika mostova. U toj kategoriji najbolja je bila ekipa studenata arhitekture sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prorektor Državnog univerziteta prof. dr Zoran Marković rekao je da "mostovi znanja iz godine u godinu okupljaju sve više učesnika i da to raduje sve nas jer od početka ove manifestacije čvrsto verujemo da su ovo ne samo mostovi znanja, nego i prijateljstva."

Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Bugarske.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se šesti put za redom.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade. 

Pogledajte u video: