11.03.2024.

16:15

Foto: subotica.com

Srbija

Vatrogasci bili tri dana u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, pa se krstili!

Među 49 dobrovoljnih vatrogasaca koji su pomogli bratstvu ovog manastira Sveti Prohor Pčinjski oko uređenja manastirskog kompleksa su i dvojica Subotičana - Nikola Jović i Nenad Tulumović iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica".

Informer

Zajedničkim snagama vatrogasci su tri dana krčili šumski put koji vodi do isposnice manastira.

- To je duhovna staza koja se nalazi u šumskom pojasu i godinama je bila zapuštena i zakrčena. Naš posao je bio da iskrčimo stazu dugu 2,6 km koja vodi do isposnice. S obzirom na to da je teren dosta strm i nebezbedan za pešačenje, postavljali smo drvene pragove i pravili stepenike da bi vernici koji su fizički slabiji a i stariji, lakše mogli da pristupe isposnici - objašnjava Nenad Tulumović iz DVD "Matica" za subotica.com.

Informer

Nova staza do isposnice u kompleksu manastira Sveti Prohor Pčinjski

U Suboticu su se vratili bogatiji za brojna prijateljstva i iskustvo koje će pamtiti dok su živi, slažu se sagovornici. 

- Vratio sam se punog srca, ovo ću pamtiti celog života. Osim što smo učinili dobro delo, imali smo priliku da se družimo sa kolegama iz drugih gradova i opština, da upoznamo sveštenstvo manastira koje nas je divno ugostilo, a noćili smo u konaku - priča Nikola Jović. 

Svi zajedno prisustvovali su i činu krštenja dvojice kolega iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Kać". 

Informer

Poznanstva koja su stekli tokom boravka u manastiru izvesno će, vele sagovornici, prerasti u prijateljstva budući da su humanost, razvijena svest o značaju društveno-korisnog rada i ista interesovanja ono što spaja svih 49 dobrovoljnih vatrogasaca koliko ih je učestvovalo u ovoj plemenitoj misiji.

- Ne mogu da vam opišem koliko je tamo vladala pozitivna atmosfera. Posle celodnevnog rada, sa minimalnim pauzama, uveče smo se okupljali i do ponoći pričali, pevali, uživali u zvucima gitare. U autobusu u povratku smo sve vreme pevali. To je bio toliko naboj pozitivnih emocija da niko nije osećao umor niti iscrpljenost. To može da učini samo duh zajedništva - slažu se Nikola i Nenad.

Kao glavni motiv zbog kog su se odlučili da učestvuju u ovoj radnoj akciji jeste da daju primer podmlatku DVD "Matica".

- Imamo oko 25 omladinaca u našem dobrovoljnom društvu i želeo sam da im pružim primer. Voleo bih da i oni jednoga dana urade nešto značajno za društvo, ali bez ikakve materijalne koristi. Smatram da dobrovoljne akcije u službi zajednice treba da budu masovnije - zaključuje Nenad, a Nikola dodaje da će ti mladi ljudi sigurno stasati u građane koji se ponašaju odgovorno.