12.03.2024.

07:20

Foto: Shutterstock

Srbija

Najbaksuzniji dan! Kako su naši stari tumačili deveti utorak po Božiću?

Svake godine "preživimo" bar jedan petak 13. i iako je ovaj dan čuven po svojoj zloglasnosti i baksuznosti širom sveta, u srpskim krajevima se veruje da postoji jedan dan "gori" od njega - deveti utorak posle Božića!

Po predanju, ovo je dan kada "razne ale, karakondžule i demoni izlaze iz svojih skloništa i napadaju decu i najslabije".

Zbog toga su majke na taj dan posebno brinule o svojim mališanima, a najbolji "lek" od ovih zlih sila bila je bajalica zapamćena od davnina. 

- Čuva majka svog jedinca sina, od ujemka i od urežnika i od žice devetog utorka!

Slično, u nekim krajevima se za onog koga prati nesreća kaže "Krpila ga majka od ujamka i od urežnjaka i proklete žice upornice!

U mnogim selima na današnji dan počinje prolećna setva. U slučaju da vremenske prilike ne dozvoljavaju sadnju, običaj je da se na današnji dan u zemlju stavi nekoliko semenki od svake sorte semena koje će biti zasejano ove godine.

Ako meteorološki uslovi dozvole i na današnji dan se počne sa setvom, ona se, prema običaju, ne nastavlja u sredu, jer se smatralo "da sve što se sredom poseje pojedu crvi".