14.03.2024.

08:00

Foto: printscreen RTV

Srbija

Subotički genijalci! Napravili portal da olakšaju osnovcima izbor škole

Marko, dobitnik "Svetosavske nagrade" ponos je Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić". Za izuzetne rezultate u pokazanom znanju i kreativnosti Ministarstvo prosvete dodelilo mu je "Svetosavsku nagradu".

U toku prošle kalendarske godine takmičio sam se iz brojnih predmeta iz prirodnih i društvenih nauka: iz srpskog, matematike, informatike, fizike, geografije i biologije. Veoma sam zadovoljan što je taj moj trud prepoznat i nagrađen vrednim priznanjem - kaže Marko.

A Gimnazija "Svetozar Marković" diči se uspesima Mateje Srejića, koji je dobitnik nagrade "Takmičari generacije" jer, kao i njegov prijatelj iz detinjstva Marko Popović, postiže izuzetne rezultate.

- Redovno se takmičim iz matematike, programiranja, engleskog i italijanskog jezika... Mogu da kažem da nižem uspehe na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima, kao i međunarodnim olimpijadama. Da se to ceni, dokaz je nagrada koja mi je uručena u Palati 'Srbija' - kaže Mateja Srejić, učenik prvog razreda Gimnazije "Svezotar Marković".

Ove talentovane momke vezuje i ljubav prema informatici.

Informer

U nameri da pomognu osmacima pri izboru srednje škole, napravili su sajt "Edu-kompas", koji je prošle godine imao 18.000 pregleda.

- Kada sam prošle godine bio osmi razred, nisam znao koju bih srednju školu upisao. Zaključio sam da je dosta teško doći do važnih informacija, odnosno informacija o srednjoškolskim smerovima. Zato smo Marko i ja došli na ideju da zajedno napravimo sajt koji bi sve te važne informacije objedinio na jednom mestu - kaže Mateja. 

Marko dodaje da ove godine žele da unaprede rad zajedničkog portala.

- Cilj nam je da poboljšamo ukupno korisničko iskustvo i da naš portal objedini ponudu srednjih škola iz drugih opština i gradova u Vojvodini. Za to nam je potrebna pomoć donatora, za štampanje i distribuciju flajera, kao i podrška lokalnih samouprava - poručuje Marko.

Njihov cilj je da na sajtu "Edu-kompas" maturantima osnovnih škola ove godine ponude informacije o smerovima koje imaju, kako srednje škole u Subotici, tako i u Novom Sadu i Beogradu, da bi mogli da odaberu ono što je najbolje za njihovu budućnost.