12.03.2024.

21:55

Foto: Informer/J.M.

Srbija

Društvo namćora, baksuza i ugursuza proslavilo slavu u Kruševcu

I ove godine udruženje je na svojoj zabavi koja se organizuje po 95 put okupilo preko 400 najvećih namćora Lazarevog grada, a sve to humanim povodom, jer od kada je osnovano 1929. godine, ovo udruženje pomaže najugroženijima, a posebno deci.

Naime, sav prihod od prodaje karata za ovu zabavu ide u fond za kupovinu garderobe deci iz porodica slabijeg materijalnog stanja, a samo prošle godine za praznik Vrbica novom garderobom je darovano 93 dece i dvoje najboljih maturanata srednje škole.

- Mi smo humanitarna organizacija koja je posle Kola srpskih sestara najstarija u gradu. Moram da naglasim da mi jesmo baksuzi, ugursuzi i namćori, ali smo i dobre naravi i među ovim ljudima je preko 200 onih koji dolaze preko 20 godina na ove proslave - kaže Zvonko Rajković, predsednik udruženja koji za sebe šaljivo kaže da ima mandat duži i od Tita - skoro 23 godine.

Ovogodišnji kolačar je pedagog Gordana Petrović Ledenko, koja kaže da se u udruženju posebno neguje nepotizam.

- Ovo je moja 20. godina kako sam član udruženja i prenela sam članstvo na svoju decu. Posebno se svi trudimo da tu humanost prenosimo na mlađe generacije - rekla je Gordana.

I ovoga puta su se naravlije pridržavale strogih pravila: da je ćutanje zlato, da se svako kršenje pravila plaća, a zaigralo se "naopako" baksuzno kolo...