13.03.2024.

11:30

Foto: A.Ć.

Srbija

(VIDEO) Kad je počela da posti, napravila je ovaj specijalitet! Suzana iz Pirota je majstor za libanski sir!

Reč je o biljnom siru - bulguru, koji se tradicionalno pravi u Libanu i na Bliskom Istoku.

Suzana Stanojević, iz pirotskog sela Veliki Jovanovac, prva je, kako kaže, pokrenula proizvodnju ovog vrhunskog delikatesa, koji je pritom kao stvoren za periode posta, ali i dijete. 
Ovaj sir se pravi od starih sorti pšenice, koje uveliko nestaju i sve ređe se gaje, a za razliku od modernih sorti, imaju daleko manje glutena.


- Sa proizvodnjom sam, najpre za samo za sebe, počela pre sedam, osam godina. U početku je bilo teško jer je reč o proizvodu čiji mi je ukus bio nepoznat, a onda je vrlo teško da znate da li ste na pravom putu. Na ideju da uopšte proizvodim ovaj sir došla sam iz ličnih razloga, zbog posta,  nisam mogla da jedem običan sir od mleka, pa sam dugo tražila alternativu i našla sam je upravo u bulguru - kaže Suzana za Informer.

Informer

Ovaj sir pravi se od stare sorte pšenice, tako što se pranjem odvaja opna od zrna, a onda sačeka 21 dan da prođe faza zrenja.
- Tokom zrenja bulgur počne fermentacijom da proizvodi svoje enzime koji podsećaju na mlečne kiseline, i upravo to je trenutak kada znamo da je bulgur sazreo, potom ga oblikujem u kuglice, ide na sušenje i pakuje u teglice. Pravimo ga u različitim varijantama, uglavnom se stavlja u maslinovo ulje, uz dodatak začina, u zavisnosti od ukusa koji želite da dobijete - kaže Suzana.

Biljani je, dodaje, značila i pomoć koju je dobila u okviru projekta koji je finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova, Vlade Slovenije i Karitasa, uz podršku Grada Pirota.

Reč je o projektu podrške ženama koje se bave preduzetništvom da bi bolje plasirala svoje proizvode na tržištu.
 

Evo kako ga pravi: