18.03.2024.

16:59

Foto: I. I. /S. Rakić

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Da! Šarena povorka predvođena mažoretkinjama iz Bele Crkve i najmlađim bubnjarima iz Leskovca, prošla je glavnom ulicom u Svilajncu, pa čuvenom Krivom čaršijom, i zaustavila se na trgu Stevana Sinđelića. A onda je počelo fotografisanje, poziranje, upoznavanje...

Fiona i Šrek, privukli su najviše pažnje...Reč je o mladom bračnom paru iz Svilajnca, Zlatanu Joviću i Zlatani  Filipović, koji su redovni učesnici maskenbala. 

Informer

Iako se bave ekonomijom i ekologijom, svake godine osmišljavaju svoj nastup i uvek su primećeni.

Ove godine, kažu, odlučili su se za zelenu boju, originalnu masku popularnih crtanih likova Šreka i Fione.
- Atmosfera je ovde odlična, a provod fantastičan! Svake godine učestvujemo. Pre nekoliko godina sam bio vilenjak, pa sam i ove godine rešio da budem u zelenom kostimu. Biramo likove iz popularne kulture i crtanih filmova i svi vole da se fotografišu sa nama - kaže Zlatan.
Zlatana osmišljava ceo koncept, a Zlatan je tu da podrži ideju. Oko kostima se veoma trude i sami ih izrađuju i uvek su tu da pomognu drugima u osmišljavanju maske.
- Nismo dugo bili "zeleni" i vidimo da se svima dopada - dodaje Zlatana.

Uz Fionu i Šreka, nekoliko kostima anđela zasenilo je ostale, a Sanela Stevanović dominirala je noseći krila čiji je raspon bio čak tri metra!

Informer

- Maskirala sam se u anđela Mikela iz crtanog filoma princeza Sirena. Pravila sam ga oko tri nedelje. Na žice sam lepila filc. Imam nebrojeno komada filca, koji čini krila. Krila sam potom pričvrstila lajsnama da bih mogla da ih stavim na leđa. Dobro su me ugrejala - smeje se Sanela.

Izdvojio se i kostim anđele Sofije Rakić s anđeoskim štapom i maskom.


- Svake godine volim da sama napravim kostim, jer mi nikakvu draž ne predstavlja da kupim kostim i da ga samo obučem. Ovogodišnji kostim sam pravila mesec dana, ali uopšte mi nije žao, jer sam zadovoljna kako je ispao. Komade filca sam seckala i lepila, a za anđeoski štap sam koristila dršku od četke, koju sam obmotala kanapom za veš. Vrh štapa sam napravila od kartonskog fišeka i ukrasila ga čipkom, perima i zvončićima - otkrila je Sofija. 

Informer

Organizatori kažu da je cilj manifestacije očuvanje tradicije, plašenje zime strašnim maskama i buđenje proleća, zato i ne čudi što je maskenbal prerastao u turistički ponudu ovog kraja na kome je uvek provod zagarantovan.