20.03.2024.

09:30

Foto: Z. G.

Srbija

Samo još da stigne voz iz Čačka! Užice spremno da preuzme titulu prestonice kulture Srbije od Čačana

Na gradskom trgu postavljena je bina na kojoj će u četvrtak biti zvanično otvorena manifestacija "Praznik svetlosti", a kako je najavljeno, ostaće i naredna dva dana kada će koncerte održati grupa "Galija", a potom i "Van Gog".

 - Ovo je veličanstven događaj u našem gradu. Samo otvaranje biće igrokaz voditelja i pratiće Užice od početka nastanka, od prvog pominjanja grada u istoriji sve do ovog trenutka. Sa pet nosećih lokacija – neolitsko naselje, tvrđava Stari grad, manastir Rujan, Hidorecentrala Pod gradom i Kadinjača, obratiće se naše lučonoše, noseće ličnosti, koji će poslati poruke na Gradski trg - otkrila je deo programa gradonačelnica i najavila da će za ovu priliku u Užicu gostovati i simfonijski orkestar RTS-a.

Informer

Branislav Mitrović, menadžer projekta, rekao je da ova titula značajna za Užice ne samo u kulturnom, već turističkom, obrazovnom, edukativnom i privrednom smislu.
- Kada smo svi zajedno kreirali program, bili smo svesni da to ne sme da bude samo revija tribina, festivala, već da i najmanji događaj mora imati svoju ulogu i poruku, da se taj program reflektuje i posle godine prestonice kulture. Ovo neće biti samo jedan trenutni kulturni bljesak, već promišljanje šta će ostati posle nas – rekao je između ostalog Mitrović i dodao da je planirano više od 200 kulturnih sadržaja.