21.03.2024.

13:05

Foto: Rina

Srbija

Iz Čačka u Užice stiže "voz kulture"! Gosti sa sobom nose i zanimljiv poklon!

Prva prestonica kulture Srbije – Čačak 2023, projekat "Čačanska rodna", zvanično se završava danas 21. marta. 

Vozom putuje gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavnici Ministarstva kulture Srbije, glumci Una Đelošević i Vladimir Jocović, kao i kantautor Kralj Čačka, koji će u vozu održati kratak koncert.

Informer

- Odlučili smo da titulu prestonice kulture vozom predamo Užičanima, jer je to asocijacija na napredak i razvoj, kako smo od voza "ćire" sad imamo savremene kompozicije - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović koji je istakao da Čačak posle jednogodišnjeg mandata nastavlja sa delatnostima u oblasti kulture. 

- Bilo je 230 programa više od 300.000 posetilaca. Završavamo trg, spomenik kenezu Stratimiru, u planu je otvaranje Muzeja košarke - navodi Todorović. 

Posle ulaska ljubičaste vozne kompozicije "Čačanske rodne“ na Železničku stanicu u Užicu počeće "Era kulture". Uz prateće programe, gradonačelnici Čačka i Užica će simbolično posaditi sadnicu "čačanske rodne", vrste šljive za predstojeću rodnu godinu kulture i umetnosti. 

Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture postavio je temelj budućim nosiocima ove titule, kada je reč o projektima koji su realizovani u gradu na Moravi.