02.04.2024.

16:47

Foto: Foto: S. R.

Srbija

Šta se ovo dešava sa Uvcem? Ugostitelji u strahu da će izgubiti turiste...

Jelena Nikolić koja se bavi ugostiteljstvom, plaši se da ove sezone posetioci neće moći da uživaju u vožnji čamcima meandrima Uvca zbog kojeg većina turista i dolazi.

- Odavde je pogled fenomenalan, a priroda božanstvena, ali kad nema vode, ko će da dođe? Tako je bilo i pre dve godine, ali se povratilo, nadam se da će tako biti i sad. Nikada nije ovako dugo bilo na minimumu - kaže Jelena.

Informer

Iz specijalnog rezevata prirode Uvac, nadaju se da će majske kiše nadoknaditi jesenju i zimsku sušu koja je iscrpela jezero i da trenutna situacija neće ugroziti ovogodišnju turističku sezonu.

Informer

- Nije bilo dovoljno padavina da bi se jezero napunilo. Jezero zavisi najviše od padavina i snegova  sa planine Jadovnik, Golije, Javora, Zlatara i okolnih planina. Ali ove godine ga nije bilo mnogo. Očekujemo uskoro remont brane, pa se nadamo da će se nivo vode povećati - kaže Miloje Kovačević iz Specijalnog rezervata Uvac. 

Informer

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na teritoriji opština Nova Varoš i Sjenica. Ovaj kanjon neverovatne lepote, obuhvata reku Uvac – glavnu pritoku Lima, kao i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Jezera su nastala kao posledica izgradnje brana neophodnih za funkcionisanje hidroelektrana Uvac i Kokin brod, i zauvek su promenile izgled ovog kraja.

Beloglavi supovi prave gnezda

Status Specijalnog prirodnog rezervata površina oko reke Uvac dobila je 1971. godine, zahvaljujući jedinstvenim biljnim i životinjskim vrstama ovog kraja.

Ovde se nalazi i najveća kolonija beloglavih supova, koji su posle Drugog svetskog rata bili pred izimiranjem, ali su meštani i ornitolozi organizovali hranilišta i time ih sačuvali od izumiranja. Uvac danas predstavlja stanište za velikih broj jediniki ove vrste ptice.