11.04.2024.

08:05

Foto: Društvo za zaštitu ptica Srbije

Srbija

Šta se to beli na Klisi? Novosađani oduševljeni prizorom

Ovde se nalazi jedna od najvećih kolonija belih roda u ovom delu Evrope, a prvo gnezdo roda na ovoj lokaciji napravljeno je tačno pre deset godina.
Od tada se broj gnezda stalno uvećava - najviše ih je bilo lane kada je izbrojano 53, a ovog proleća ima ih 43!

Popis gnezda ovih ptica u celoj Srbiji poslednji put je urađen pre devet godina, kada je izbrojano 1.350 gnezda, od čega je najveći broj- 1.100 zabeležen u Vojvodini!


- Ova vrsta ptice naseljava se u blizini ljudskih naselja, a poznata su po tome da svoja gnezda prave na krovovima, dimnjacima, raznim stubovima i sličnim konstrukcijama. Bele rode su ugrožena vrsta, najviše zbog gubitka povoljnih staništa za život, ali i zbog krivolova i velike ranjivosti malih roda, od kojih samo jedna od 10 uspe da se vrati u svoje gnezdo – navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Informer

Kolonija roda na Klisi formirana je, što je veoma zanimljivo, pored "Roda" megamarketa, na nedovršenom objektu bivšeg kompleksa kompanije "Rodić", blizu autoputa Beograd-Subotica.
- Rode su ovu lokaciju odabrale kako zbog visine stubova gde se gnezde, tako i zbog blizine gradske deponije koja im nudi izobilje hrane. U neposrednoj blizini kolonije roda nalaze se i veliki kopovi šljunka i peska, na kojima rode pronalaze dodatnu gozbu – navode zaštitari ptica.

Bele rode se gnezde u centralnoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji, Bliskom Istoku, delu centralne Azije i delu severne Afrike. Zimu provode u podsaharskoj Africi i Indiji.

Naseljavaju se uglavnom u blizini ljudskih naselja ili u samim naseljima. Gnezda prave na krovovima i zgradama, stubovima za prenos električne energije i sličnim objektima, ređe na drveću.
- Hranu traže uglavnom na livadama, pašnjacima, stepama, močvarama i oranicama, u poslednje vreme sve češće na deponijama. Hrane se insektima, vodozemcima, ribama, malim sisarama i pticama koje love na zemlji i u vodi - objašnjavaju u Društvu za zaštitu i pročuavanje ptica Srbije.

Sva gnezda preživela

Nijedno gnezdo kolonije roda nije srušeno u superćelijskim olujama koje su prošlog leta zadesile Novi Sad. Nije bilo ni ispalih i povređenih mladunaca i odraslih roda, utvrdio je stručni tim Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Informer