11.04.2024.

14:50

Foto: Informer

Srbija

Da li znate zašto u Banatu muškoj deci ne daju ime Zoran?

Tako je pre nekoliko godina bilo i u jednom mestu u Banatu, gde se i danas prepričava anegdota zašto muškom potomku nisu nadenuli ime Zoran.

- Kada se u kući rodio sin prvenac, njegov otac je otišao kod kuma po ime. U kumovskoj familiji su ga dočekali kako dolikuje, a stari kum ga je upitao kakvo bi ime on i kumica voleli, jer iako u poznim godinama, on je znao da mladi već imaju neku ideju. Kada mu je ovaj odgovorio kakvo bi ime želela majka dečaka, oni su još malo posedeli i počastili se. Mladi tata je iz kumove kuće izašao sa ceduljom u ruci na kojoj su pored željenog imena bila ispisana, još dva, jer je takav običaj - priča kroz osmeh prijatelj porodice, veseli Banaćanin. 

Na povratku kući, nije izdržao nego je virnuo u cedulju i video da se na prvom mestu nalazi ime Mihailo, upravo ono koje su supruga i on želeli. Na ostala dva, Milan i Zoran nije ni obraćao pažnju.

- Kada je došao kući cedulju je predao ocu i rekao da je kum uslišio njihovu želju. Međutim, kada je ovaj uzeo papir u ruke, skočio je kao oparen!

Zajapureno je izleteo napolje, a kada se malo pribrao vratio se i rekao:

- Hvala kumu, al' da znadete da je u našoj kući ime Zoran oduvek bilo namenjeno za konja - priča naš sagovornik kroz osmeh. 
On kaže da su to ime generacijama davali konjima jer se ispostavilo da su samo oni koji su nosili to ime bili snažni, izdržljivi i poslušni, za razliku od Zelenka, Putka i drugih koji su im "jeli 'leba uzalud".