11.04.2024.

23:20

Foto: Foto: Pexels

Srbija

Srbi poludeli za ovim trendom! Sve veća pomama za kratkim, ali i čudnim troslovnim imenima

Dečaci rođeni u Srbiji nakon 2021. godine retko se zovu Dušan i Miloš, a više nisu popularna ni imena Jovan, Petar i Nemanja.

Od imena koja su roditelji često davali svojoj deci početkom 21. veka popularna su i dalje Lazar i Stefan, a u sam vrh izbila su imena Vuk, Vasilije i Bogdan.

Trend troslovnih imena 

Domaće i strane zvezde kao da se takmiče u tome ko će smisliti originalnije ime za dete, pa je i "običan" svet prihvatio ovaj trend. Troslovna moderna i unikatna imena proširila su se brzinom svetlosti Srbijom, pa se sve češće u parkovima može čuti kako roditelji dozivaju svoje mališane imenima kao što su Nea, Mia, Noe, Vid i Leon.

U poslednje vreme se dečacima daju imena Elvis, Leon, Leonardo, Emran, Manuel, Sebastijan, Elmedin, Egzon, Edison, a popularna su i  kratka Jan, Vid, Leo, Teo, Noa. Što se tiče devojčica, najpopularnija neuobičajena imena su Lara, Lea, Selena, Nika, Nora, Afrodita, Dea, Ela, Teona, Zoja i Daša.

Informer

 

U Novom Sadu slična je situacija kao i u Beogradu, pa će Tajna, Katalea, Šećerko, Egedon, Indigo i Jon verovatno morati dva puta da ponove svoje ime prilikom upoznavanja.

Navedena imena samo su deo bogatog repertoara neobičnih imena koja roditelji u Novom Sadu daju deci.

Tako su budući đaci novosadskih škola Leon, Eko, Aksentije, Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav. Među neobičnim muškim imenima tu su i Feđa, Fedro, Dren, Zoi i Vid. Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li.

Najčudnija imena u Srbiji

U Nemačkoj su "izmisljena" imena zabranjena, dok u Francuskoj može samo da se izabere ime sa liste. U Srbiji je zabranjeno detetu dati pogrdno ime ili neko koje nije u skladu sa lokalnim običajima.

Među najčudnijim muškim imenima ubrajaju se: Zeka, Biserko, Brusli, Gricko, Oblak, Svilenko, Jorgovan, Jasen, Omiljen, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Tarzan.

Među najčudnijim ženskim imenima ubrajaju se: Sjajna, Duga, Lutka, Čajka, Pobeda, Svila, Vidra, Bogorodica, Pepeljuga, Odiseja, Paloma, Bistra, Metka, Čarna, Mirođija i Lasta.

Imena koja se retko pojavljuju su i Plamen, Pravda, Željica, ali i Mrgud, Tarzan, Prinseza, Dinarko i Ris.