12.04.2024.

11:45

Foto: printscreen RTS

Srbija

Najvernije reprodukcije Miroslavljevog jevanđelja i srpskog psaltira izloženi na Slaviji, u zgradi NBS! Znate li gde su originali ?

U izradi faksimila Miroslavljevog jevanđelja i osmišljavanju izložbe učestvovalo je 300 vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, a na izložbama organizovanim u protekle četiri godine u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji (Moskva i Sankt Peterburg) i zemljama članicama Evropske unije, s njegovim istorijatom upoznalo se oko 1.400.000 posetilaca.

- Originale publika ne može da prelista. Miroslavljevo jevanđelje nalazi se u Narodnom muzeju, a Srpski psaltir u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu. Za izradu ova dva faksimila uradili smo 200 štamparskih proba da bismo dobili vernu reprodukciju oslikavanja na zlatu i ovu su trenutno najbolji faksimili na svetu u konkurenciji faksimila koje su finansirali na primer Vatikanska ili Britanska biblioteka - rekao je Veljko Topalović jedan od priređivača i nosilac projekta. 

Konačno rešenje je pronađeno u štampariji "Esterman" u Austriji, a vlasnik štamparije je, prema Topalovićevim rečima, kupio prvi primerak kada je video kako izgleda. 

- Ta štamparija štampa prospekte za "mercedes" i "bmw" i smatra se najboljom u Evropi - dodao je Topalović.  

Informer

- Ovi faksimili su urađeni bez oštećivanja originala. Prvo faksimil izdanje je urađeno 1998, ali tada nismo mogli da postignemo vernu reprodukciju oslikavanja na zlatu. Izrada ovog faksimila počela je 2016, a završili smo je 2019. Potrebno je 15 radnih dana da se svaki tabak poveže na srednjevekovni način. Oni se prošivaju kanapom kroz drvene daske, i sam povez trajaće narednih 20 godina - dodao je Topalović.

Od 2022. sastavni deo izložbe o Miroslavljevom jevanđelju je i faksimil Srpskog psaltira, pisanog i oslikanog nekoliko godina pre Kosovske bitke, koji se, kao najvrednija knjiga koju poseduje, čuva u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu.

Unesko je 2005. godine u svoj registar "Pamćenje sveta", u kojem se nalaze 120 najvrednijih rukopisa od značaja za čovečanstvo, uvrstio i Miroslavljevo jevanđelje.

U predlogu za uključenje u ovaj registar navodi se da je srpski srednjovekovni rukopis iz 1170. godine jedan od najbogatijih rukopisa te vrste i najvažniji predstavnik stila nastalog spajanjem italijanskog i vizantijskog uticaja.

Prema akademiku Vojislavu Đuriću, Srpski psaltir (molitvenik), nastao krajem 14. veka, najraskošnija je srpska knjiga iz srednjeg veka. Oba faksimila otkupile su najveće svetske biblioteke i univerziteti.

Pored izložbe, posetioci će moći da pogledaju i dokumentarni film o istoriji Miroslavljevog jevanđelja "U početku beše reč", reditelja Boška Savkovića, koji je osvojio brojne nagrade na svetskim festivalima.

Izložba traje do 12. aprila, a može da se pogleda radnim danima od 10 do 18 časova. Ulaz je slobodan.