12.04.2024.

17:39

Foto: printscreen RTV

Srbija

Kako je probijen Sremski front? Venci i počast junacima

Sremski front je bio jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, ali i čitavog Drugog svetskog rata, i od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke.

U rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo je oko 250.000 vojnika na obe strane.

Poginulo je oko 13.500 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore.

U borbama je izgubilo život i oko 1.100 pripadnika Crvene armije i 630 Bugara.

Proboj Sremskog fronta, između Dunava i Bosuta, počeo je u zoru 12. aprila 1945. godine posle petnaestominutne pripreme iz artiljerijskog oružja.

Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije jakim dejstvima uspele su da probiju Sremski front i nastave napredovanje ka zapadnim granicama Jugoslavije.

Osnivač 72. brigade za specijalne operacije i predsednik udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1990-1999 general Milorad Stupar rekao je da je probojem Sremskog fronta srpski narod pokazao svoju veličinu u borbi protiv fašizma i ocenio da je pobedom oslobodio i druge narode.

Stupar je rekao da danas svaki Srbin treba da odvoji bar pet minuta da se seti mladića koji su izvršili proboj tog fronta i oslobodili druge narode, pre svega Hrvate i Slovence.

 - Srbi su probili Sremski front, a naspram sebe su imali oružane formacije drugih naroda. Na prostoru Srema 1944. i 1945. godine nalazila se Nezavisna Država Hrvatska sa svojim oružanim snagama. Ispred srpske vojske nalazilo se 11 divizija ustaša i domobrana, brojnog stanja oko 170.000 a po dubini nalazilo se oko 200.000 - rekao je on.

Stupar je ukazao i da proboj Sremskog fronta pokazuje veličinu srpskog naroda.

 - Mi smo jedini mali narod, koji je samostalno držao front prema Trećem rajhu, od Rave, Dunava, Save, Drine, Une i Jadranskog mora - rekao je Stupar i istakao da se to ne može osporiti i da to treba uvek naglašavati.

Venac je na spomenik položio potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Antić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog upravnog okruga, Grada Sremske Mitrovice, delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji.

General Stupar: Da se vrati služenje vojnog roka 

General Milorad Stupar podsetio je da su veterani 72. brigade pre sedam godina pokrenuli projekat "Srpski borac na Sremskom frontu" i naveo da su naučno dokazali da je broj stradalih srpskih mladića 1944. i 1945. godine bio ogroman.

- Kroz analizu borbenih dejstava srpskog vojnika na prostoru Srema shvatili smo da je posledica tako velikih gubitaka neobučenost starešina, zatim brza mobilizacija vojnika i kratak rok trajanja obuke. Zato smo i pokrenuli inicijativu na osnovu tog projekta vraćanja služenja vojnog roka u zemlji Srbiji, da nam se nikada ovo više ne desi - naveo je on.