16.04.2024.

13:07

Foto: D.Ć.

Srbija

Obim stabla ovog prirodnog džina je skoro tri metra: Najveći orah na Balkanu krasi doviršte Marinovića

Jedini problem je kada lišće u jesen počne da opada, ali I to je zanemarljivo s obzirom na sve vrednosti koje ima ova voćka, a I na veliku ljubav Momira Marinovića prema ovom retkom primerku , a čiji je baš on vlasnik.

Naime, Ljubić polju kod Čačka već gotovo 4 decenije ističe se jedan poseban primerak,Momir Marinović 1987 godine posadio je orah koji je za sve ove godine izrastao u pravog gorostasa i zbog svojih dimenzija smatra se najvećim na Balkanu.

Informer

- Žile od njega su se prostrle negde 30 metara od samog oraha,kad sam kopao kanal za vodu našao sam žile na 30-om metru debljine kao prst.To je dokaz koliko oras ima dužinu žile.A inače ovom orasu pogoduje,treba mu vlage dosta,a tu vlagu dobija preko tih žila.Drugo on je otišao u dubinu mnogo i došao je do nivoa Morave a pretpostavlja se da centralna žila koja ide dole pravo u zemlju da je ona prošla korito Morave -objašnjava Momir Marinović za Informer .

Obim stabla ovog prirodnog džina je 2m i 90cm a prečnik krošnje u vreme vegetacije duži je od 20m.

Informer

- On se ovde formirao kao samac,nije mu smetalo ni jedno drugo drvo.Raširio se u visinu,širinu i dubinu. Zato što je ova zemlja lakoradna,ima lepu podlogu da se razvija. Grana kad bi se odsekla ovde,ovde je srce,jako veliko ,vlaga bi ušla jako brzo i počeo bi da truli oras.Zato ne treba nikad grane kratiti ove glavne,grane.A on sam po sebi granu koja se osuši ,od vetra i godina,odbaci i ona pada na zemlju - kaže naš sagovornik.

Informer

Iako je na plodnoj moravskoj zemlji orah star skoro 4 decenije ipak zahteva malo održavanja.
,,Sad u ovoj situaciji,i od pre nekoliko godina,dvadeset godina,nije se mogao odrzavati,on je se sam po sebi razvio,,

Orah najveći na Balkanu Momirovo je blago a sudeći po dimenzijama ovog gorostasa blago je i Srbije.