19.04.2024.

16:49

Foto: Eparhija vranjska

Srbija

Dobro delo Ljiljanino! Poklonila manastiru 1, 7 hektara zemlje!

Ljiljana je zemlju nasledila od svojih roditelja Trifuna i Anke Antić iz sela Gornji Starac, koji su se preselili u Paraćin 1966. godine.
Ugovor o darivanju potpisan je u manastiru Svetog Prohora, a u ime manastira to je učinio Episkop vranjski Pahomije.

Posle potpisivanja Ugovara, episkop Pahomije zahvalio se darodavcima i istakao da je ovo prvi poklon manastiru u poslednje tri decenije.

- Porodica Antić daje dobar primer na koji možemo da se ugledamo, kao što su to činili naši preci koji su gradili, obnavljali ovaj sveti manastir koji postoji više od devet i po vekova - ukazao je Episkop vranjski.

U znak zahvalnosti za učinjeno dobro delo manastiru, episkop je dodelio Ljiljani Arhijerejsku gramatu i ikonu Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Informer

Episkop Pahomije posetio je selo Gornji Starac i obišao je darovano imanje a na grobovima predaka i srodnika porodice Antić služio pomen.

Informer

Manastir svetog Prohora Pčinjskog podigao je vizantijski car Roman IV Diogen koji je vladao od 1069. do 1071. godine.

Legenda kaže da se Diogen u lovu na planini Kozjak susreo sa pustinožiteljem Prohorom, koji mu je prorekao da će postati car, ali ga je opomenuo da ne zaboravi na starog pustinjaka.

Diogen, kasnije oslepljen usijanim gvožđem, nije zaboravio zavet i na mestu susreta podigao je manastir. Manastir je u 14. veku obnovio srpski kralj Milutin.