19.04.2024.

17:43

Foto: S. S.

Srbija

Kako da vam bašta bude rajska? Vlasnik najlepšeg dvorišta centralne Srbije otkrio najvažnije

Baštensko i sobno cveće, ukrasno bilje, mlade sadnice, oprema za održavanje, razni alati, pa ukrasne figure, fontane - ko želi ovog proleća da uredi baštu po poslednjoj modi, na ovom mestu sve može da pronađe! 

Od prodavaca cveća i ukrasnog bilja, među kojima su mnogi generacijama posvećeni ovom poslu, možete dobiti savete o održavanju i šta da činite ako biljka ne napreduje, ali kako da imate baštu iz magazina, najbolje je da saslušate one koji takvu imaju godinama. 

Informer

Kragujevčanin Dušan Mrvić, vlasnik je zvanično najlepšeg porodičnog dvorišta u Šumadiji. Kaže da je prvi i najvažniji korak odabir biljaka, ali i mesta gde ćete ih posaditi.

Preporučuje "terene" odnosno biljke "trajnice", one koje se jednom posade i nadalje samo neguju.

Informer

On dodaje i da je za "rajski vrt", posebno u proteklim godinama od kada su leta izuzetno topla i sušna, ključno navodnjavanje.
 - Bez odgovarajuće vlažnosti  i prihrane biljaka ne očekujte da će biljke da rastu i cvetaju kako treba. Na Sajmu hortikulture obično su izloženi sistemi za navodnjavanje koji su prilagodljivi praktično za sve vrste dvorišta. Tu je i druga oprema neophodna za vrhunske rezultate - kosilice, vertikuleri, prozračivači…- podseća Mrvić. 

Informer

Sa suprugom i decom, i ovog proleća sređuje svoj vrt u Šumaricama, ali napominje da je od svih "pomagala" i neobičnih cvetova, od svega najvažnije da imate vremena i ljubavi.     

- Nije dovoljan naporan rad i dobra oprema. Ništa ne može da se postigne bez ljubavi i posvećenosti kao što ništa ne može ni da zameni trenutke sa porodicom, rodbinom i prijateljima provedene u vrtu koji ste za sebe i svoje najbliže sami napravili - dodaje Mrvić.

Za ljubitelje lepog okruženja, cveća i ukrasnog bilja sajamske kapije biće otvorene i za vikend od 10 do 20 sati, a ulaz je besplatan.