20.04.2024.

11:08

Foto: G. R.

Srbija

Redovi za sadnice paradajza i paprike! Kupci znaju da je ovde najbolje

Kupci čekaju u redu da kupe sadnice paradajza i paprike koje se najviše traže.
- Krenula je sadnja i od ponedeljka smo počeli prodaju sadnica. Kao i svake godine, veliko je interesovanje naših stalnih kupaca, a ima i dosta novih jer se pročulo o kvalitetu našeg rasada -
rekla je profesorka Slađana Mirković.


Sadnica paradajza ovde košta 70, a paprike 40 dinara, dok se na pijacama može pazariti i upola jeftinije. Međutim, domaćice iz Mačve i Pocerine ne žale da rasad koji će zasaditi u svojim baštama plate skuplje.

Informer

- Godinama rasad kupujemo samo u školi. Biljke su zdrave i otporne, kada se presade brzo napreduju i daju bogat rod, pa imamo i više nego što je nama potrebno iako zasadimo tek toliko strukova da imamo za naše domaćinstvo i da napravimo zimnicu - kaže domaćica Milanka Andrić.

Informer

Za proizvodnju rasada su zaduženi učenici smera poljoprivredni tehničar. Oni obavljaju sve poslove - od setve, pikiranja do negovanja mladih biljaka. Proizvodnja rasada je, inače, samo jedan segment njihovog osposobljavanja za zanimanje koje su odabrali.

Na školskoj ekonomiji, uz podršku profesora, učenici stiču praktična iskustva i po završetku školovanja mogu samostalno da organizuju proizvodnju na sopstvenim gazdinstvima.


Svaki dinar koji zarade prodajom iskoristi se za opremanje škole i unapređenje učeničkog
standara i nastave.