21.04.2024.

08:05

Foto: Privatna arhiva

Srbija

Bio je na izdisaju kad su ga pronašli! Spasioci naišli u pravi čas

U ataru sela Bogojevića, nedaleko od Arilja, u lovištu "Mali Rzav", baš na ušću reke Rzav u  Moravicu, gde se najčešće lovi divlja svinja, lisica, zec i fazan, usamljeni Evropski jelen se kretao već neko vreme i pratili su ga članovi Lovačkog udruženja "Branko Đonović" iz Arilja. 

Donosili su mu hranu, a neretko ga i viđali. Ni sami ne znaju odakle je došao, jer ih njihova lovišta ranije nisu imala, ali pretpostavljaju da je u ovaj kraj zalutao iz okoline Nove Varoši ili Čajetine.

Nedavno se u ovom selu dogodila jedna neuobičajena situacija, kada je meštanin Aco Radojević prolazeći pored reke Moravice, primetio istog jelena, zapletenog "podvezama" za maline, iscrpljenog i u veoma teškom stanju.

Informer

Odmah je obavestio lovočuvara Gorana Vukosavljevića i ispričao mu šta je video, pa su se sa predsednikom Udruženja ubrzo uputili u ovaj deo Bogojevića, da spasu zarobljenog jelena.

- Odmah smo izašli  na teren i videli ga. Bilo je baš tako kako mi je Aco ispričao. Prvo smo pokušali da mu nekako skinemo zamršenu žicu i kanap sa rogova, ali je bilo teško. Branio se, "gicao" nogama, jedva smo mu prilazili. Tek kada se kol'ko- tol'ko primirio, počeli smo da razmršavamo žicu i kanap - priča nam Goran.

Spašavanje jelena, kaže, trajalo je više od sat vremena, a pored lovočuvara prisustvovali su i Mirko Luković, predsednik LU "Branko Đonović", kao i Aco Radojević sa suprugom i sinom, zahvaljujući kome je jelen i pronađen. Svi oni pomogli su da se jelen oslobodi i nastavi svoj život u prirodi.
- Pretpostavljamo, kada se zavrzao, da je kanap bio duži, a kako se kretao u krug, kanap se umotavao i skraćivao. Kada smo ga zatekli bio je skroz zarobljen i nije mogao baš puno da se kreće - objašnjava Vukosavljević.

Sreća je, zaključuju, te ga je neko primetio, inače bi, za dan, dva okončao svoj životni vek.