22.04.2024.

13:49

Foto: Shutterstock

Srbija

Pogrebnici iz Srbije spremili poklone za posetioce! Ovog vikenda u Nišu drugi Sajam pogrebne opreme

Predsednik Udruženja pogrebnika Srbije Ivan Stanisavljević najavio je da će Sajam biti održan u niškoj hali "Čair" od petka do nedelje, od 26. do 28. aprila. 

- Biće više od 50 izlagača iz Srbije, Bugarske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, a očekuje se i veliki broj posetilaca kako iz Srbije tako i iz Bugarske. Tokom ova tri dana biće izloženi bukvalno svi proizvodi pogrebne i prateće opreme – mrtvački sanduci, venci, cveće, sveće, pokrovi, tekstilni proizvodi koji su neizostavni deo svake sahrane - rekao je Stanisavljević.

Poput "Grobarijada" na kojima se uvek za goste pripremi torta u obliku mrtvačkog sanduka i na Sajmu pogrebne i prateće opreme biće torte i to u obliku krsta.

Prema njegovim rečima, poziv za Sajam koji je Udruženje pogrebnika poslalo svojim kolegama na Balkanu, posebno je dobro prihvaćen u  Bugarskoj.

Prvi sajam organizovan je u Nišu 2016. godine. Bio je to, međutim, regionalni sajam sa dvadesetak firmi sa juga Srbije, a sada će ih biti više.

- Naša zemlja ima razvijenu industriju pogrebne opreme i ovo je prilika da se to vidi.  Cilj sajma je i umrežavanje i međusobna saradnja kako pogrebnika tako i ljudi koji se bave ovom delatnošću. Uvideli smo da se mnoge kolege ne poznaju i ne znaju da postoje neki proizvođači pogrebne i prateće opreme. Sada će se upoznati i moći će da prošire svoj biznis - kaže Stanisavljević.

Informer

Prema njegovim rečima da je reč o ozbiljnoj industriji koja u našoj zemlji zapošljava više hiljada ljudi, a o kojoj se uglavnom vrlo malo zna. Osim što je izvor prihoda za brojne porodice, ova delatnost utiče i na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnju boja i lakova.

- Za razliku od drugih grana privrede u kojima značajnu ulogu igraju proizvodi iz uvoza, na domaćem tržištu i u veleprodaji opreme za organizovanje sahrana, nalaze se skoro isključivo proizvodi domaćih proizvođača. Rat u Ukrajini izmenio je prilike na evropskom tržištu u tom smislu da zapadnoevropske zemlje više ne uvoze sirovine iz te zemlje, već se okreću drugim tržištima, među njima i našem - ističe naš sagovornik.

Otvaranje Sajma je u petak u podne, a ulaz za posetioce je besplatan. Svi oni koji posete sajam dobiće glogov kolčić kao suvenir.