22.04.2024.

14:08

Foto: G. R.

Srbija

Kako je voćar iz Mačve zaštitio kruške od mraza! Primenio neobičnu tehniku!

Da bi zaštitio svoj voćnjak jedan proizvođač iz Mačve ga zaliva veštačkim kišom. U svitanje, dok se sunce podizalo sa istoka, stabla, grane, cvetovi i mali plodovi zabeleli su se od leda koji ih je okovao i zaštitio od mraza.

Informer

Romantičan i idiličan prizor voćnjaka koji izgleda kao da je od stakla nestvaran je za oko  "običnog" i neupućenog posmatrača, a za domaćina i vlasnika plantaže, koji nije želeo da mu se spomenemo ime, to je slika koju posmatra peti put ove godine. Toliko je bilo jutara kada je mraz zapretio.

- Kada se očekuje jutarnji mraz, te noći nema spavanja, u voćnjaku se dežura i dočeka jutro. Potrebno je da se prati temeperatura i prskanje započne u pravom trenutku, odnosno kritičnom vremenu, a to je na nula stepeni. Nema svrhe ako se prskalice uključe ranije jer se tada ne formira led, a isto tako ne sme da se zakasni - objasnio je vlasnik plantaže. 

Informer

Voćke se zalivaju odozgo u vidu izmaglice i zbog niske temperature voda se smrzava na površini stvarajuću ledenu skramu koja ih štiti da ne izmrznu. Ovaj egzotermični proces je praćen oslobađanjem toplote u celom voćnjaku i tako se izbegavaju negativne posledice niske temperature.
Za vreme trajanja mraza prskanje voćaka ne sme da se prekida, a kada sa prvim zracima sunca temperatura vazduha pređe u plus prelepe ledenice počinju da se tope. 
- Voćke reaguju na velike temperaturne razlike. Na početku aprila smo imali letnje temperature, koje su prevarile voće, a sada su temperature ispod prosečnih. Primećeno je da opadaju cvetovi i plodovi koji su se zametnuli, a na sve to ima i jutarnjih mrazeva. Bez prskanja bi šteta u voćnjaku bila još veća - istako je proizvođač iz Bogatića.