23.04.2024.

19:31

Foto: Subotica.com/levačke novine

Srbija

Nekoga određuje ime, a Anjinu profesiju "izabralo je" prezime!

U konkurenciji đaka iz cele Srbije, od Subotice do Surdulice, sa 82 poena Anja Zec je za sobom ostavila dvadesetak vršnjaka-takmičara. 

-  U ovoj školi sam mnogo toga naučila, a osvojeno prvo mesto na republičkom takmičenju doživljavam kao moj najveći uspeh do sada - kaže Anja, maturantkinja prve generacije veterinarskih tehničara u ovoj školi, piše subotica.com.

Takmičenje se sastojalo iz dva dela, teorijskog, gde su đaci rešavali test koji su sastavljali profesori sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, tako da su, kako kaže Anjin mentor dr Milan Kosanović, od 38 pitanja imali čak 15 nestandardnih i praktičnog, gde su svoje znanje mogli da primene.

Informer

Tako su ovce iz školske ekonomije u Rekovcu dobile injekcije, a uzeta im je i krv "na analizu". Sve to je ocenjivala tročlana komisija koju su činili veterinari.

Anja s oduševljenjem kaže da se sprema da u junu upiše Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu gde će studirati veterinarsku medicinu.

Informer

- Volela bih da se kasnije specijalizujem za nešto, da otvorim jednoga dana svoju ambulantu i da radim posao koji volim. Obožavam veterinu zbog toga što je to zahtevna profesija koja uvek iziskuje posvećenost i usavršavanje, jednostavno veterinarima nikada nije dosadno - kaže Anja, koju je i prezime sasvim slučajno usmerilo na posao sa životinjama. 

Ove godine školovanje završava prva generacija veterinarskih tehničara u Hemijsko-tehnološkoj školi, a dr Kosanović ističe da će mnogi od njih nastaviti dalje s veterinom. 

- Prva generacija je izuzetno jaka. Biće tu dosta doktora veterinarske medicine. Pošto mi nemamo onu klaisčnu ekonomiju kakvu imaju druge veterinarsko-poljoprivredne škole, naši učenici odlaze kod velikih poljoprivrednih proizvođača, farmera, u Zoo vrt, veterinarske stanice i ambulante, pa imaju neku širu lepezu za praktičnu nastavu - dodaje Kosanović .