24.04.2024.

11:50

Foto: fruškogorski maraton

Srbija

Maratonski izazov na Fruškoj gori! Više od trke!

Start je na Popovici, a učesnicima će biti na raspolaganju 14 staza različitih dužina, od kojih su pet takmičarskog, a devet rekreativnog karaktera.
Predsednica Organizacionog odbora i Skupštine grada Novog Sada Jelena Marinković-Radomirović, istakla je da ova manifestacija predstavlja jedinstvenu kombinaciju prirode, sporta i zajedništva i pruža učesnicima nezaboravno iskustvo kroz prelepe pejzaže Fruške gore.


– Putem šumskih staza i fruškogorskih blagih padina, maraton ne samo što testira fizičku izdržljivost, već i duhovnu snagu svakog učesnika. On je više od trke, to je putovanje kroz predele bogate istorijom i kulturom, koje okuplja zajednicu proslavljajući istrajnost, izdržljivost i ljubav prema prirodi – kazala je Jelena Marinković- Radomirović.

Informer

Fruškogorski maraton je jedna od najstarijih manifestacija takve vrste, ne samo kod nas, nego i u Evropi. Sve staze su trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore, a duž staze su i manastiri Grgeteg, Staro i Novo Hopovo, Jazak i Bešenovo.

Najduža staza takmičarskog karaktera nazvana je Ultraekstremni maraton i dugačka je 134 kilometara, dok je najduža rekreativna staza Mali zapadni maraton sa 35, 9 kilometara.