26.04.2024.

10:02

Foto: G. R

Srbija

Umesto skupe prasetine, u Bogatiću izveli računicu i predlažu "dostojnu" zamenu! i to s ražnja!

Prase težine od 20 do 25 kilograma košta od 600 do 750 dinara po kilogramu, a na ukupnu cenu žive vage treba dodati oko 40 evra za usluge klanja i pečenja.

Nenad Ercegovčević, vlasnik pečernjare u Klenju kod Bogatića izračunao je da bi kilogram prasetine trebalo da košta oko tri do 3.300 dinara, što je, smatra, preskupo jer toliko nije koštalo ni za Božić.


- Ako neko neće da se odrekne prasećeg pečenja ja ću da mu izađem u susret. To je moj posao. Međutim, pošto prase od 25 kilograma i klanje, pečenje i sečenje koštaju isto kao svinjče od 100 kilograma, ja ću kupcima ponuditi pečeno svinjče na ražnju. Kada budu probali ovo meso, garantujem, ponovo će poručiti - kaže Ercegovčević.


Ovaj specijalitet se priprema dugo, od sedam do 10 sati, što zavisi od težine svinjčeta. I samo u tome je sličnost "svinjčeta na ražnju" i "vola na ražnju", koji je još stvar prestiža i razmetanja da bi se u selu o tome pričalo. Ercegovčević u šali kaže da će volovi "odahnuti" kada više ljudi bude probalo meso svinjčeta sa ražnja.

Informer

- Pekao sam nekoliko puta na slavljima i vašarima. Nema toga ko nije hvalio meso i tražio pun tanjir. Ma, kakav vo sa ražnja, juneće ne može da mu bude ravno, o roštilju da ne pričam. Prošarano je, sočno, lepi se za prste, a ukus je fenomenalan sa sjedinjenim aromama od pečenja i paca - dodao je Ercegovčević.
Ko još nije probao, možda se bar zbog cene opredeli za "svinjetinu sa ražnja" umesto preskupe
prasetine.

Kilogram će koštati 1.200 dinara i vlasnik pečenjare je počeo da prima porudžbine ovog specijaliteta.