26.04.2024.

23:09

Foto: Foto: M. O.

Srbija

Lazarice obasjale noć! Vatre gorele kikindskim sokacima, od greha narod očistile (VIDEO)

Paljenje i preskakanje „Lazarice“ zadržalo se još jedino u Banatu. Veselo i domaćinski bilo je u domu porodice Zarić u Kikindi, kada se ceo sokak orio od dečije graje, dok je vatra i ove godine obasjavala Njegoševu ulicu. 

Od suvih stabljika kukuruzovine i grana palile su se i preskakale vatre po sokacima Kikinde, Mokrina, Bašaida, Sajana, Iđoša, Ostojićeva, Sanada, Srpskog Krstura...

Informer

Pre nego što se vatra razbukti, deca se oglašavaju takozvanim „klepetušama“ zvoncima i udaranjem u šerpe i na taj način nagoveštavaju paljenje „lazarice“.

-„Klepetuša“ služi da bi terala zle veštice i duhove od kuće i da bi u dom donela sreću i radost tokom godine. Kokaju se kokice, peku pekarske kifle i krofne-objašnjava Biljana Mandić, u čijem domu je paljenje ,,Lazarice“ tradicija..

Informer

- U narodu je uvreženo verovanje da onaj ko uspe da preskoči plamen „Lazarice“ sebe „čisti“ od grehova. To je paganski običaj koji se zadržao u Banatu. I ispred našeg hrama svake godine okupi se i staro i mlado, pali se vatra i svi uživamo-kaže otac boban Petrović, starešina hrama Svetih Kozme i Damjana.

Običaj kojem se najviše raduju deca održan je u pojedinim dvorištima domaćina, jer, kako kažu žitelji na severu Banata, tradicija ne sme da se prekida.