27.04.2024.

16:14

Foto: N. B.

Srbija

Na Bari Zasavica nikad lepše! Provod uz magarice!

Posetioci su mogli da uživaju u degustaciji specijaliteta sa farme magaraca, probaju jedinstvene kreme od magarećeg mleka, uz tamburaše koji su pratili takmičenje u spravljanju paprikaša od magarećeg mesa.
Specijalni rezervat prirode vrveo je od turista, dok su takmičari u kuvanju paprikaša, koji su došli iz cele Srbije, ali i okolnih zemalja, od ranog jutra raspirivali vatre. 
Deca su uživala u vožnji turističkim brodićem, penjanju na Vizitorski toranj sa koga puca pogled na pašnjak Valjevac i pola Mačve.

Informer

- Došli smo jutros ovde još u sedam sati, pa polako, krenuli od tri kilograma luka i četiri kile magarećeg mesa. Od organizatora smo dobili sve što je potrebno, mast, luk, meso, začine, šargarepu. Najpre se luk jedno dva sata dobro izdinsta, pa se dodaje meso i začini. Jedno četiri sata se paprikaš kuva. Došli smo sa porodicama, družimo se, deca se igraju, prelepo je - veli Boban Vešić, glavni kuvar ekipe iz Šapca, pored koje je raspoređeno još 14 takmičarskih gastro družina.

Informer

- Suprug mi je iz Noćaja, u Sloveniji gde radi, smo se i upoznali, pa kad god dođemo u Srbiju obavezno svratimo do Bare Zasavica. I u Sloveniji se održavaju ovakva takmičenja u kuvanju paprikaša, ali su ovde ljudi mnogo opušteniji i druželjubiviji - uverava nas Manca Pap, probajući delikatese od magarećeg mesa. 


Osim u specijalitetima od mesa, dame su uživale u besplatnim tretmanima kremama iz
kozmetičke linije od magarećeg mleka rađenih po francuskim recepturama.
- Stari narodi su magareće mleko visoko cenili. Poznato je da su se egipatska kraljica Kleopatra, austrijska princeza Sisi i Napoleonova sestra kupale u njemu da bi očuvale lepotu i mekoću kože. Stari Grci su ga smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. Hipokrat ga je preporučivao za razne bolesti, trovanja i rane - tvrdi Vuk Simić, upravnik Specijalnog rezervata.

Najskuplji sir na svetu

U rezervatu, po porudžbini, prave sir od magarećeg mleka.
Kako je za spravljanje jednog kilograma sira potrebno čak 25 litara mleka magarice pa tako zbog cene od 40 evra po litru, košta ravno 1.000 evra!
- Proizvodi od magarećeg mleka izuzetno su skupi, jer kvalitet opravdava cenu, plane sve što ovde napravimo. Magarica je čudesno stvorenje u carstvu životinja, koja mladunče-pule nosi čak godinu i 15 dana. Prva dva meseca po rođenju pule sisa majku, to mleko ne diramo, dok nekoliko narednih meseci pored puleta i mi koristimo magaricu za mužu, sve do sledećeg parenja. Magarci na farmi imaju izuzetnu negu i bogatu ishranu baziranu na senu, slami, detelini i kukuruzu - priča Simić. 

Farma muznih magarica osnovana je 2008. godine i sada broji 300 jedinki rase Balkanac kao prva i za sada jedina takve vrste na Balkanu - kaže Simić..