06.05.2024.

07:00

Foto: wikipedia

Srbija

Nemci ga zarobili, a on se upisao u istoriju! Bio je naš najveći matematičar, a upamćen je jednostavno kao alas!

Rođen je u Beogradu, a nakon Prve beogradske gimnazije, upisao je Filozofski fakultet – smer prirodnih nauka, sa naglaskom na matematici. Školovanje nastavlja u Parizu, a diplomu sa Univerziteta u Sorboni dobija 1891. godine.

Postao je jedan od profesora matematike na današnjem Univerzitetu u Beogradu, a osnovao je prvu beogradsku matematičku školu. Sa samo 31 godinu postao je član Srpske kraljevske akademije, a nagrađen je ordenom Svetog Save prvog reda.

Nadimak Alas – rečni ribolovac – dobio je zbog svoje ljubavi prema ribolovu. Osim ovog hobija, Alas je bio i muzičar – svirao je violinu, a osnovao je i muzičko društvo Suz.

Tokom života obišao je veliko broj država u svetu, a stigao je čak do južnog i severnog pola! Često je pisao o svojim utiscima sa putovanja.

Godine 1894. godine postao je profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi u Beogradu, nasledivši na tom mestu Dimitrija Nešića, prilikom izbora imao je samo jedan glas više od protivkandidata Petra Vukićevića.

Informer

 

Kralj Aleksandar I Obrenović ga je svojim ukazom 1894. postavio za profesora matematike na Velikoj školi. Alas je u to vreme bio jedan od najvećih stručnjaka u svetu za diferencijalne jednačine. Predavao je mnogim generacijama studenata, sve do odlaska u penziju 1938. godine. Godine 1897. postao je dopisni član Srpske kraljevske akademije i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Redovni član Srpske kraljevske akademije postao je 1899. godine, kada je imao 31. godinu. Bio je član akademija nauka u Pragu, Varšavi i Bukureštu, i član više naučno-matematičkih društava u svetu.

Po svom naučnom radu i rezultatima Mihailo Petrović Alas spada u najveće srpske matematičare, jedini matematičar među 100 najznamenitijih Srba.

Bio je učesnik Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao oficir, i posle rata je bio rezervni oficir.

Početkom Drugog svetskog rata zarobili su ga Nemci, ali su ga zbog bolesti brzo oslobodili.