08.05.2024.

19:31

Foto: S. R.

Srbija

Zaigrala kolo pa se udala! Neobična tradicija na Pešteri traje i danas

A osim žitelja Pešteri, na vašare dolaze i mladi sa severa Crne Gore, iz Novog Pazara i okoline. Mnogi na vašarima traže, a i nalaze životnu saputnicu koja često, bukvalno iz vašarskog kola, odlazi u novi bračni život! Sezona vašara otvorena je u selu Delimeđe u opštini Tutin. 

Prva dva majska dana, na Pešterskoj visoravni, odavno su upisana u kalendar vašarske tradicije. Ovde dolaze ljudi sa svih strana, iz sela i gradova, ali  i iz dijaspore.

Tu su, kako kažu, da se vide sa svojima. Ovo je mesto gde se prikazuju bogatstvo, lepota i status. Sunca nije bilo, ali je sijalo zlato i ovog proleća na Pešteri. Neveste su, po tradiciji, bile okićene masivnim zlatnim ogrlicama "teškim" i po nekoliko hiljada evra.

- Mnogi su se ovde upoznali i našli bračnog druga. Ovo je prilika da se vidimo sa našima, da igramo, da se proveselimo - kaže Hajriz Selimović, koji je ove godine bio zadužen za organizaciju vašara. 

Informer

Vašar je prilika za upoznavanje mladih.

Malo dalje od mesta, gde su neveste u kolu pokazivale zlato su sportska nadmetanja – bacanje kamena s ramena i bacanje ćuskije. Pobednici kažu da je važno učestvovati i da se na taj način održava tradicija. 

Informer

Najposećeniji je do sada bio vašar u Belim Vodama  jedini koji se održava na teritoriji Novog Pazara. Okupilo se oko 10.000 ljudi, igralo se i pevalo čak šest sati! Za muziku je bio zadužen orkestar iz sela Melaje, a prodalo se i na hiljade ćevapa.

Do kraja leta još 30 vašara

Do kraja avgusta planirano je još tridesetak ovakvih okupljanja. Sledeći je u Policama kod Dolova nedaleko od Tutina, koji je najavljen za 14. maj. To je jedini teferič na kojem se održavaju borbe bikova. Biće organizovano i takmičenje u malom fudbalu, ali i tradicionalna  muzika i narodna kola.