13.05.2024.

11:50

Foto: Informer

Srbija

Na vašar sleteo helikopterom! Veliki broj ljudi na Pešteru: Od borbe bikova do demonstracije moći i bogatstva (FOTO)

Dok su čekali tradicionalnu borbu bikova, meštane Pešterske visoravni iznenadio je misterozni gost. Na livadu je sleteo helikopter, koji je kružio Dolovom, ali niko nije očekivao da će sleteti. Na stotine meštana izvadilo  je telefon i počelo da snima, međutim tvorac  performansa  im se nije pridružio.  

Tradicionalni vašar u Dolovu okupio je više hiljada posetilaca sa svih strana Peštera, koji su, kako kažu, došli da se vide sa prijateljima, rodbinom, ali i da posete tradicionalnu borbu bikova, zbog koje se ovaj vašar razlikuje od ostalih na Pešterskoj visoravni.

Informer

 

Pobednik je  bio  bik od 920 kilograma vlasnika iz porodice Selmanović zbog koga su posetioci došli čak iz Sjenice da gledaju njegovu borbu. On je savladao bika iz Dolova lakšeg od sebe za više od 100 kg. Za borbe bikova opklade su se prikupljale danima unazad, a najbolji bikovi su svojim vlasnicima doneli i dobar novac.

Posetioci vašara u Dolovu su imali prilike da igraju u kolu, da gledaju fudbalsku utakmicu ali i da provere svoju snagu.  

Informer

 

Najveća atrakcija vašara na  su neveste obučene u nošnju od čistog zlata, koje nose udate žene. Po tradiciji najveće đerdane nose udate žene, dok one koje to nisu nemaju nakit na sebi.

Vašari su nekada bili mesto sastanaka i dogovora sklapanja brakova, tradicija održala se do danas.