14.05.2024.

19:06

Foto: Informer

Srbija

Ovo više nije "zabranjeni grad"! Jedna od najvećih turističkih atrakcija Beograda otvara još jednu sezonu

Predstavnike medija koji su danas bili na prvom obilasku dočekali su u Kraljevskom Dvoru Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina koji će, kada im to obaveze dozvole pozdravljati i turiste.

Pre povratka Kraljevske porodice u Srbiju, Dvorski kompleks je bio zatvoren za javnost, a otvaranje za posetioce bila je jedna od prvih važnih odluka starešine Kraljevskog doma - prestolonaslednika Aleksandra.

- Moja supruga, princeza Katarina i ja smo veoma srećni što otvaramo još jednu turističku sezonu u Dvorskom kompleksu! Skoro je 23 godine od kako smo se moja porodica i ja vratili u Srbiju, u naš dom gde pripadamo. Tada sam odlučio da otvorimo naš dom za posete. Nasleđe koje su ovde ostavili moj deda, Kralj Aleksandar I i otac, Kralj Petar II, istorija i sećanja koja Dvorski kompleks čuva su veličanstveni. Veoma je važno da se ona prenesu, posebno našim mlađim generacijama. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu ovu istoriju i tradiciju koju ima dom naše porodice, koji od našeg dolaska više nije "zabranjeni grad".

- Ako se mi ne ponosimo svojom slavnom prošlošću, ako nismo mi ti koji je negujemo i govorimo drugima o njoj, niko drugi to neće učiniti umesto nas. Organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se vidi ovo prelepo mesto, "oseti" naša slavna prošlost i nauči nešto novo. Srećni smo što možemo da vas dočekamo u našem domu - rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

Kraljevski kompleks jedna je od najvećih turističkih atrakcija Beograda. U pratnji profesionalnog turističkog vodiča posetioci mogu da saznaju zanimljivosti Kraljevskog Dvora, Beli Dvor, Dvorsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog i Dvorski park koji se prostire na površini koja bi, primera radi, zauzela 250 fudbalskih terena!

U jednoipočasovnom obilasku Plavog i zlatnog salona, sobe za šapat, u kojoj su se održavali tajni sastanci, sobe za zabavu u kojoj se nalazi kinoprojektor kroz zanimljive priče saznaćete kako se koja vlast ponašala prema ovom istorjskom i kulturnom nasleđu. 

Važno za turiste 

Ulaznice za posetu Kraljevskom kompleksu kupuju se u Turističkoj organizaciji Beograda, a uključuju organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa na Dedinju. Okupljanja su u 9.30 i 12.30 a cena ulaznice je 1.500 dinara. Broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30.

Za informacije i rezervacije turisti treba da posete Turistički informativni centar u Beogradu, Knez Mihailova 56, telefon: 011 26 35 622, mejl: bginfo.knezmihailova@tob.rs a više informacija ima i na sajtu www.tob.rs.  

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 satu uz obavezno obaveštenje Kancelariji Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra najmanje sedam do 10 dana unapred, na telefon +381 11 306 4014 ili putem mejla: kancelarija@dvor.rs. Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10 a najviše 40 posetilaca.