18.05.2024.

12:00

Foto: I. I. /S. Rakić

Srbija

Škole za domaćine! Ovde đaci imaju besplatan smeštaj a jedu hranu koju sami proizvedu

Primeri su Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu i Svilajncu čiji đaci imaju i besplatan smeštaj u prvoj godini, a i mogućnost da praktičnu nastavu imaju u nekoj od evropskih zemalja. 

Poljoprivredno-veterinarska škola sa internatom od 120 mesta, koja postoji više od šest decenija, školuje veterinarske, ekonomske i poljoprivredne tehničare, a ima i trogodišnji smer za kuvare.
- Škola nudi niz pogodnosti. Nastava se obavlja samo u prepodnevnoj smeni, za sve đake sa teritorije opštine Rekovac obezbeđen je besplatan prevoz, a za sve učenike prvog razreda besplatan smeštaj i ishrana u internatu. Učenici imaju mogućnost povezivanja teorije i prakse na savremeno opremljenoj školskoj ekonomiji, kao i učešće u “Erazmus plus” projektima praktične nastave u inostranstvu, a škola organizuje i stručne posete i ekskurzije – kaže Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu.
Na ekonomiji i u stajama učenici rade sa profesorima i koriste hranu koju sami proizvedu. Rukovodstvo škole nada se da će od sledeće godine snabdevati i dom učenika Medicinske škole u Kragujevcu.

- Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika “Svilajnac” u Svilajncu, koja ima 110 hektara obradive zemlje sa plastenicima i staklenicima, u narednu školsku godinu upisuje đake za veterinarske tehničare i poljoprivredne tehničare prehramebno-biotehnološki smer, sanitarno-ekološki, a i za mesare, kuvare i rukovaoce poljoprivredne tehnike – kaže Dejan Milunović.

Đaci ove škole mogu besplatno da se obučavaju i da polažu za „f“ kategoriju, kako bi mogli da upravljaju poljoprivrednim mašinama. Oni jedu hranu koju su sami proizveli na praktičnoj nastavi, mogu da se rekreiraju u parku sa terenima na otvorenom i da učestvuju u brojnim vannastavnim aktivnostima, da idu na razmenu đaka u Švedsku, a najbolji učenici besplatno putuju u Evropu.
Besplatan smeštaj u domu imaju đaci iz socijalno ugroženih kategorija i učenici koji se po dualnom obrazovanju školuju za neka od deficitarnih zanimanja.