18.05.2024.

15:12

Foto: Foto: Z.G.

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Ovo hodočašće ova tri demobilisana borca Republike Srpske posvetili su u čast sećanja na stradale Srbe koji su prošli albansku golgotu u Prvom svetskom ratu.

Ovaj put je još upečatljiviji jer je Igor Vukašinović, ratni vojni invalid, koji je od posledica ranjavanja snajperom ratne 1992. godine u sarajevskom naselju Dobrinja izgubio vid. To ga ne sprečava da sa svojim prijateljima i saborcima po ko zna koji put krene na ovakva hodočašća.

- Ovo je velika privilegija da se ide na hodočašće. Nema većeg zadovoljstva kad
dođete peške do željenog cilja
- rekao je Vukašinović.

Oni kažu da je i misija da mobilišu rodoljube i vasceli srpski rod, i pozovu ih da pomognu izgradnju dečijeg i omladinskog kampa na Krfu koji gradi Sveta Srbija.

- Tu već desetak godina dolaze najbolji đaci iz regiona uzrasta od 12 do 18 godina na dvonedeljni kamp na Krf. Tokom boravka deca izučavaju istoriju na mestima gde se ona događala, podražavajući život naših predaka koji su na tom “ostrvu spasa” našli gostoprimstvo i okrepljenje, nakon kojeg su se vratili na Solunski front i u junačkom jurišu podarili slobodu Srbiji i čitavom Regionu, koju i danas imamoi uživamo - kažu krsotnoše.

Nihov put je počeo od manastira Sokolica, čiji su zidovi obloženi mermernim spomen-pločama na kojima su ispisana imena 4.000 poginulih boraca za slobodu Republike Srpske, a zatim su prošli Višegrad, došli u Užice, a potom nastavljaju preko Požege, Čačka, Kraljeva, Leskovca, Vranja, Severne Makedonije do Grčke i Krfa. Plan im je da ceo put pređu za 35 dana.