21.05.2024.

15:39

Foto: S.K.

Srbija

Poštuju istoriju: Ulice u Novom Sadu dobijaju heroj sa Paštrika i atentator na Pavelića

Prihvaćen je predlog da jedna ulica u Futogu dobije naziv po Iliju Jeličiću, iz tog mesta, pripadniku 549. motorizovane brigade iz Prizrena, koji se borio na Paštriku 1999. godine, a mučki je ubijen od strane šiptarskih terorista, sa još dvojicom saboraca, prilikom povlačenja vojske sa Kosmeta u prištinskom naselju Vranjevac.

Imao je samo 21. godinu

Ulicu u Veterniku dobiće Blagoje Jovivović, koji je 1957.u Argentini izvršio atentat na ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a krvnik je od posledica ranjavanja dve godine kasnije preminuo.

Informer

 

Pored ostalih, ulice su u Sremskoj Kamenici i Petrovaradinu dobili heroina iz Prvog svetskog rata Milunka Savić,profesor Vladota Jerotić, major Dragutin Gavrilović, ali i legendarni glumci Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić Smoki, Milorad Mandić- Manda i Tihomir- Tika Arsić.

Prema daljoj proceduri, nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština Grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.