22.05.2024.

17:19

Foto: S. B.

Srbija

Ko sme da joj stane na crtu! Jovana iz Paraćina najbolja u Srbiji!

U konkurenciji od 60 najboljih đaka u Srbiji, na testu iz biologije Jovana je pokazala izvanredno znanje, pa zato i ne čudi što je privukla pažnju medija u rodnom Paraćinu.  

- Još od osnovne škole volim biologiju, ali nikada nisam bila na takmičenju. Od januara sam počela da se spremam, jer sam bila svesna težine testova i želela sam da budem sigurna u sebe. Pre okružnog i opštinskog takmičenja, imala sam intenzivnije pripreme. Nekada sam i posle nastave ostajala u školi, vežbala sam sama ili sa svojom nastavnicom Suzanom Budisalić. Ni jedan predmet ne mora biti bauk ukoliko se gradivo razume - kaže Jovana i otkriva svoju tajnu lakšeg učenja.
- Moj savet za sve je da gradivo mora da se razume. Biologija nije predmet koji može da se "nabuba" pa zato lekcije treba da se čitaju po nekoliko puta. Tako ja radim - dodaje Jovana.

Profesorka biologije, Suzana Budisalić, Jovanina mentorka, kaže da je ovogodišnji test bio izuzetno složen.

Informer

Jovana sa profesorkom biologije Suzanom Budisalić

- U odnosu na prethodne godine, test je bio teži i na okružnom i na republičkom niovou. Pitanja su bila raznovrsna, ali najviše muka im je zadala ćelijska deoba u okviru koje postoji zadatak - kaže profesorka. 

Jovana još prima čestitke i uživa u svom uspehu, a o izboru studija još ne razmišlja.